Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ВИБІР УКРАЇНИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ РФ

Кундеус О. (2022) ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ВИБІР УКРАЇНИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ РФ. Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2022: Вип. 34. с. 139-149. ISSN 2519-1942

[img]
Перегляд
Текст
Кундеус О..pdf

Завантажити (4MB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена осмисленню, відносно, нового явища для міжнародних відносин – гібридної війни, яку Російська Федерація розв’язала проти України з метою підпорядкування нашої держави своїм імперським інтересам.
Зазначається, що незалежна Україна, яка прямує в європейському напрямі, є серйозним викликом і загрозою для РФ. Поняття гібридної війни виявилося теоретично й практично найбільш придатним для визначення характеру російської агресії проти України. Агресія Росії створила для України низку викликів – військових, економічних, соціально-політичних, культурних, безпекових.
У науковій розвідці, висвітлено якісно нові параметри гібридних війн, пов’язані зі змінами безпекового середовища в умовах глобалізації. У статті автор аналізує зміст поняття «гібридна» війна, та відзначає, що особливістю гібридної війни є те, що агресор не вдається до класичного воєнного вторгнення, а використовує поєднання прихованих операцій, диверсій, кібервійни, а також надає підтримку повстанцям, які діють на території супротивника.
Автор наголошує, що головна загроза, яку створює гібридна війна – втрата, чи суттєве обмеження суверенітету України. При цьому, наводиться стислий опис подій, що передували нинішній ситуації в українсько-російських відносинах. Згадано дії, до яких вдавалася Росія з метою запобігання підписанню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Окреслюються витоки та характеристики нинішнього російсько-українського конфлікту. Зазначено, що рішучий спротив України, а також політика стримування Росії державами Заходу, змусили Кремль перейти до геостратегії активної оборони, спрямованої на утримання завойованих позицій. Сучасна гібридна експансія Росії передбачає застосування щодо України засобів дестабілізації, що становить загрозу безпеці нашої держави.
Зроблено висновок про те, що європейська інтеграція і членство в Європейському Союзі є стратегічною метою України, тому що це дасть можливість реалізації національних інтересів, побудови економічно розвиненої та демократичної держави, укріплення позицій у світовій системі міжнародних відносин.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Кундеус О. Євроінтеграційний вибір України як детермінанта гібридної війни РФ / О. Кундеус // Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії : зб. наук. пр. Рівнен. держ. гуманіт. ун-ту. - Вип. 34. - Рівне : РДГУ, 2022. - С. 139-149.
Ключові слова: зовнішня політика України, Європейський Союз, гібридна війна, євроінтеграційна політика України
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 32 Політика > 327 Міжнародні зв'язки. Світова політика. Міжнародні справи. Зовнішня політика
3 Суспільні науки > 35 Державне адміністративне управління. Військова справа > 355 Військова справа в цілому
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра міжнародних відносин
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 26 Трав 2023 09:11
Останні зміни: 29 Трав 2023 08:49
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11259

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу