Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

МУРАЛ ЯК ВИТВІР МИСТЕЦТВА У КОНТЕКСТІ МАСОВОЇ КУЛЬТУРИ ХХІ СТОЛІТТЯ

Дячук А.О. та Власюк О.П. (2023) МУРАЛ ЯК ВИТВІР МИСТЕЦТВА У КОНТЕКСТІ МАСОВОЇ КУЛЬТУРИ ХХІ СТОЛІТТЯ. Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку, 2023 (Вип.44). с. 220-225.

[img]
Перегляд
Текст
627-Текст статті-2393-1-10-20230610.pdf

Завантажити (195kB) | Перегляд

Анотація

Здійснено спробу визначити специфіку і тенденції муралу у контексті масової культури ХХІ ст. та напряму сучасного вуличного мистецтва. Дослідження аргументовані сукупністю загальнонаукових методів: джерелознавчого, аналітичного, джерелознавчого та історичного (для опрацювання наукової літератури, матеріалів довідників та виокремлення особливостей формування муралу) та культурологічних підходів; еволюційного методів (для ознайомлення та визначення специфіки розитку даного мистецтва в контексті масової культури ХХІст.), а також методу синтезу та типологічного (характерні риси муралу). Проаналізовано роль муралу, стріт-арту у контексті вітчизняного та зарубіжного соціокультурного простору. Оскільки мурали можуть виступати в якості засобу спілкування різноманітних соціальних прошарків суспільства, а відтак, є ефективним інструментом створення діалогу. Зазначено, що мурали можуть бути засобом спілкування різноманітних соціальних верств суспільства, тому є ефективним інструментом створення діалогу. Наголошено на тому, що популяризація зображень муралівна різних веб-платформах і висвітлення праці художників даного напряму в засобах масової інформації, допомагає поширити задуми, ідеї, гасла авторів не тільки на вітчизняному рівні, а й на світовому; розглянуто діяльність муніципальних проектів муралу, визначено їх головну мету – збереження і відновлення історично значимих муралів також створення нових муралів із залученням співтовариства, найголовншіе – молоді та створення нових можливостей для монументалістів.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Дячук А.О. Мурал як витвір мистецтва у контексті масової культури ХХІ століття /А.О. Дячук, О.П. Власюк // Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку. наук. зб. - Рівне : РДГУ, 2023. - Вип. 44. - С. 220-225.
Ключові слова: мурал, художник, соціокультурний простір, масова культура, стріт-арт, суспільство, міське середовище.
Тематика (за УДК): 7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 74 Малювання та креслення. Дизайн. Декоративно-прикладне мистецтво. Художні промисли
Підрозділи: Художньо-педагогічний факультет > Кафедра образотворчого та декоративного мистецтва
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 18 Груд 2023 10:07
Останні зміни: 18 Груд 2023 10:07
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12103

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу