Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ХУДОЖНІЙ ТЕКСТИЛЬ ЯК ЗАСІБ ВИРАЖЕННЯ ДУХОВНИХ РЕФЛЕКСІЙ НА ПОДІЇ ТА НАСЛІДКИ ВІЙНИ : УКРАЇНСЬКИЙ І ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД

Луцик Д.В. (2023) ХУДОЖНІЙ ТЕКСТИЛЬ ЯК ЗАСІБ ВИРАЖЕННЯ ДУХОВНИХ РЕФЛЕКСІЙ НА ПОДІЇ ТА НАСЛІДКИ ВІЙНИ : УКРАЇНСЬКИЙ І ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД. Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку, 2023 (Вип.46). с. 270-275. ISSN 2411-1546

[img]
Перегляд
Текст
Луцик Д.В..pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

Здійснено спробу актуалізувати питання значення текстильних практик у висловленні мистецьки хрефлексій на події війни. Підкреслюється семантична організація явища художнього текстилю та символізм матеріалів, що для нього використовується, що розширює творчі можливості, ментально пов‘язуючи учасників із досвідом предків. Окреслено технічні особливості мистецтва текстилю, які дозволяють використовувати його в якості арт-терапії. Розглянуто зарубіжні культурні ініціативи, пов‘язані з відтворенням життєвих історій та переживанням психологічних проблем засобами художнього текстилю: Common Threads та Conflict Textiles. В українських реаліях сучасні митці все частіше вдаються до переосмислень образів війни у своїй творчості. Реактуалізації даної тематики у вітчизняному культурному просторі сприяв початок російської збройної агресії проти України, що триває і донині. Проаналізована діяльність українських культурних діячів у сфері артпроєктів, метою яких є ментальна допомога людям за допомогою текстильних практик.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Луцик Д.В. Художній текстиль як засіб вираження духовних рефлексій на події та наслідки війни : український та зарубіжний досвід / Д.В. Луцик // Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку : наук. зб. - Рівне: РДГУ, 2023. - Вип. 46. - С. 270-275.
Ключові слова: мистецтво текстилю, художній текстиль, арт-терапія, декоративно-прикладне мистецтво, мистецькі рефлексії.
Тематика (за УДК): 7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 74 Малювання та креслення. Дизайн. Декоративно-прикладне мистецтво. Художні промисли
Підрозділи: Художньо-педагогічний факультет > Кафедра образотворчого та декоративного мистецтва
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 05 Січ 2024 13:58
Останні зміни: 05 Січ 2024 13:58
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12233

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу