Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ОСОБЛИВОСТІ КОГНІТИВНОЇ ДЕТЕРМІНАЦІЇ ПЕРЕЖИВАННЯ ОСОБИСТІСНОЇ КРИЗИ ЗАЙНЯТОСТІ У БЕЗРОБІТНОЇ МОЛОДІ

Рудюк О. (2021) ОСОБЛИВОСТІ КОГНІТИВНОЇ ДЕТЕРМІНАЦІЇ ПЕРЕЖИВАННЯ ОСОБИСТІСНОЇ КРИЗИ ЗАЙНЯТОСТІ У БЕЗРОБІТНОЇ МОЛОДІ. Психологія: реальність і перспективи, 2021 (Вип.17). с. 95-103. ISSN 2518-7503

[img]
Перегляд
Текст
Рудюк О..pdf

Завантажити (6MB) | Перегляд

Анотація

В статті представлено досвід емпіричного дослідження особливостей когнітивної детермінації переживання особистісної кризи зайнятості у безробітних. В основу дослідження покладено припущення про те, що суб’єктивний досвід переживання особистістю індивідуальної ситуації втрати зайнятості (безробіття) або її відсутності внаслідок трудової і професійної незатребуваності детермінується системою її когнітивних детермінант. Обґрунтовано, що змістовий характер і модальність когнітивної детермінації переживання кризи зайнятості у безробітної молоді має свої специфічні особливості.В ході проведеного дослідження вивчено емпіричні кореляти когнітивної детермінації переживання особистісної кризи зайнятості у безробітної молоді – когнітивні оцінки індивідуальної ситуації втрати зайнятості або її відсутності внаслідок трудової незатребуваності. Виявлено, що найбільш гостро молодими безробітними переживається фрустрація таких соціальних сфер їх життєдіяльності, як «неможливість використати фах» та «складне фінансове становище». Також найбільш гостро безробітними переживається фрустрація таких психологічних сфер життєдіяльності, як «невпевненість у майбутньому» та «почуття залежності від зовнішніх обставин». Натомість, найменш гостро переживається безробітною молоддю фрустрація таких соціальних сфер (факторів) життєдіяльності, як «зменшення і втрата соціальних контактів» і «зміна відношення з боку оточуючих». Також найменш гостро нею переживається фрустрація таких психологічних сфер життєдіяльності, як «почуття безпорадності» і «почуття меншовартості».

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Рудюк О. Особливості когнітивної детермінації переживання особистісної кризи зайнятості у безробітної молоді / О. Рудюк // Психологія: реальність та перспективи : зб. наук. пр. / упоряд.: Р.В. Павелків, Н.В. Корчакова. - Рівне : РДГУ, 2021. - Вип. 17. - С. 95-103.
Ключові слова: трудова зайнятість, безробіття, трудова або професійна незатребуваність, особистісна криза зайнятості, переживання кризи зайнятості, когнітивні оцінки ситуації відсутності зайнятості.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра загальної психології та психодіагностики
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 05 Січ 2022 09:01
Останні зміни: 05 Січ 2022 09:01
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10270

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу