Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТР НА ШЛЯХУ ДО ВЛАСНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ : ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Мельничук Ю.С. (2021) УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТР НА ШЛЯХУ ДО ВЛАСНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ : ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку, 2021 (Вип.38). с. 153-160. ISSN 2411-1546

[img]
Перегляд
Текст
Мельничук Ю.С..pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена дослідженню історичних передумов формування сучасного театру в Україні періоду здобуття державної незалежності. Розглянуто проблему дерусифікації та десовєтизації національного театрального простору, подолання колоніальної залежності від російського театру. Окреслено ключові тенденції розвитку та вплив естетики постмодерну на українську драматургію і театр. Доведено необхідність відмови від радянських підходів до організації театральної справи, витіснення російськомовного контенту з наукової та освітньої діяльності. Зроблено висновок про доцільність наукових досліджень та введення до навчального процесу педагогічної спадщини Леся Курбаса його методики виховання майбутніх акторів та режисерів. Виявлено кардинальні зміни в підході до роботи режисера над текстами класичної драматургії.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Мельничук Ю.С. Український театр на шляху до власної ідентичності: історичні передумови, виклики та перспективи / Ю.С. Мельничук // Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку : наук. зб. - Рівне : РДГУ, 2021. - Вип. 38. - С. 153-160.
Ключові слова: український театр, дерусифікація, десовєтизація, національна ідентичність, постдраматичний театр, режисерська концепція, «ситуативна» п’єса.
Тематика (за УДК): 7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 79 Видовищні мистецтва. Розваги. Ігри. Спорт > 792 Театр. Сценічне мистецтво. Драматичні вистави
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 12 Січ 2022 14:20
Останні зміни: 12 Січ 2022 14:20
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10336

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу