Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

АНАЛІЗ ПСИХОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ ДО РОЗУМІННЯ ПРОБЛЕМИ НЕВРОТИЧНИХ РОЗЛАДІВ

Березюк Т.П. (2022) АНАЛІЗ ПСИХОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ ДО РОЗУМІННЯ ПРОБЛЕМИ НЕВРОТИЧНИХ РОЗЛАДІВ. Психологія: реальність і перспективи, 2022 (Вип.19). с. 5-12. ISSN 2518-7503

[img]
Перегляд
Текст
Березюк Т..pdf

Завантажити (4MB) | Перегляд

Анотація

Стаття є узагальненням проблеми виникнення і розвитку невротичних порушень як психологічних феноменів, що слід позначати терміном «розлади». Сутність проблеми зводиться до того, що сучасна галузь діагностики не містить чіткої межі між психологічними визначеннями невротичних розладів та психопатологічними симптомами, які регламентуються новою класифікацією психічних та поведінкових розладів. Автор стверджує, що симптоми невротичних порушень за своєю сутністю не відрізняються як від функціональних розладів здорових суб’єктів, так і симптомів, які мають місце у процесі різних соматичних захворювань. Описується розвиток неврозів як порушень, що не призводять до органічного ураження системи органів, зокрема і центральної нервової системи, які відображають специфічні клінічні прояви при відсутності патопсихотичної симптоматики, й переважно ідентифікуються нервово-психічним розладом у процесі руйнації значущих соціальних зв’язків особистості.У дослідженні звертається увага на одну із нагальних проблем у області кризового консультування – проблема реакції суб’єкта на психологічний стрес. Автором зазначено трактування поняття «стрес», яке розкривається через вплив на особистість психотравмуючих подій з розвитком розладів продромальних індивідуально-психологічних особливостей, що сприяє появі невротичного синдромогенезу. Як повідомляє автор, терапевтична робота, а саме психологічне консультування, являється цінним компонентом як в індивідуальній терапії, так і у комплексному лікуванні і реабілітації суб’єктів з невротичними розладами.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Березюк Т. Аналіз психологічних підходів до розуміння проблеми невротичних розладів / Т. Березюк // Психологія: реальність і перспективи : зб. наук. пр. Рівнен. держ. гуманіт. ун-ту. - Рівне : РДГУ, 1922. - Вип. 19. - С. 5-12.
Ключові слова: невротичний розлад, невроз, психічна травма, невротична реакція, невротичний конфлікт, розлад невротика, нервовий зрив, невротичний приступ, невротична особистість, кризове консультування.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра вікової і педагогічної психології
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 16 Лют 2023 08:13
Останні зміни: 16 Лют 2023 08:17
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10775

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу