Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

Життєва партитура легенди диригентського мистецтва XX століття

Димченко С.С. (2022) Життєва партитура легенди диригентського мистецтва XX століття. Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя, 2022 (Вип.14). с. 71-80.

[img]
Перегляд
Текст
Димченко С.С..pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

У статті на основі біографічних документів, спогадів колег, однодумців і випускників класу диригування представлено і розкрито головні педагогічні принципи видатного, талановитого педагога диригентського мистецтва, Метра Санкт-Петербурзької професійної диригентської школи, народного артиста РРФСР, відомого диригента, вченого, професора Санкт-Петербурзької консерваторії ім. М.А. Римського-Корсакова Іллі Олександровича Мусіна (1903-1999), висвітлено процес історичних етапів пізнання таємниць диригентського мистецтва в класі професора І. Мусіна, як самостійного виду виконавської діяльності, доведено, що науково-педагогічні принципи професора І. Мусіна у багатьох чинниках є свідченням досягнення професійних вершин, які можуть слугувати ідеальним образом для нинішніх та майбутніх поколінь педагогів і науковців. В результаті проведеного дослідження шляхом сучасної наукової, монографічної літератури здійснено спробу вивчити і простежити динаміку росту і розвитку життєвої партитури Легенди диригентського мистецтва XX століття.
Охарактеризовано виконавську, педагогічну, методичну, редакторську та музично-громадську діяльність І. Мусіна; обґрунтовано роль і значення розвитку технічних можливостей диригента, а це означає озброїти розумінням механізму диригентського впливу на виконавців, розкрити підходи до теорії диригентського мистецтва, створити умови для творчого відношення до мануальних засобів управління, цілеспрямованого пошуку технічних і виразних засобів диригування.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Димченко С.С. Життєва партитура легенди диригентського мистецтва XX століття / С.С.Димченко // Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя: зб. наук. пр. - Рівне: Волинські обереги, 2022. - Вип. 14. - С. 71-80.
Ключові слова: науково-педагогічні принципи, педагогічна майстерність, диригентське мистецтво, мануальна техніка, виконавська діяльність, студентська молодь.
Тематика (за УДК): 7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 78 Музика
Підрозділи: Інститут мистецтв > Кафедра народних інструментів
Користувач, що депонує: Наталія Гуменюк
Дата внесення: 28 Лют 2023 10:10
Останні зміни: 28 Лют 2023 10:10
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10854

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу