Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДВИЩЕНОЇ ТРИВОЖНОСТІ У ПІДЛІТКІВ

Широких А.О. та Шевчук А. (2023) ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДВИЩЕНОЇ ТРИВОЖНОСТІ У ПІДЛІТКІВ. Психологія: реальність і перспективи, 2023: Вип. 20. с. 195-204. ISSN 2518-7503

[img]
Перегляд
Текст
Широких А., Шевчук А..pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

У статті описано підходи західних та вітчизняних психологів до вивчення проблеми тривожності з призми психоаналітичної, когнітивної та гуманістичної психології. Окреслено основні види тривожності, охарактеризовано її поведінкові, когнітивні та фізіологічні показники. Визначено перелік детермінант, які впливають на підвищення рівня тривожності в підлітків. Варто підкреслити, що тривожність оптимального рівня є захисною реакцією від реальної загрози, проте при підвищенні діє всупереч інтенціям підлітка. Тривожність проявляється схильністю до частих і інтенсивних переживань. Це нестабільний психічний стан, викликаний стресовими факторами. Ключовою емоцією суб'єктивного переживання тривоги є – страх (уявний або реальний).
Авторами статті було проведено експериментальне дослідження підліткової тривожності, пов’язане з соціально-політичною ситуацією в Україні, мінливістю та невизначеністю соціальних та побутових умов життєдіяльності в умовах військової агресії рф. Результати експериментального дослідження показують динаміку рівня тривожності підлітків протягом темпорального відрізку часу. Встановлено, що підвищена тривожність по-різному впливає на самопочуття і поведінку підлітків. Вона актуалізує потребу тренування поведінкової стійкості та формування навичок самоконтролю й саморегуляції.
Простежено наявність у підлітків потреби у психологічній допомозі у різні періоди проходження війни. Обґрунтовується, що профілактика і корекція підліткової тривожності має бути імперативом психологічної служби соціальних інститутів.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Широких А. Психологічні особливості підвищеної тривожності у підлітків / А. Широких, А. Шевчук // Психологія реальність і перспективи : зб. наук. пр. / упоряд.: Р. В. Павелків, Н. В. Корчакова. - Рівне : РДГУ, 2023. - Вип. 20. - С. 195-204.
Ключові слова: тривога, підвищена тривожність, тривожний стан, страх, підлітковий вік, підліток
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра вікової і педагогічної психології
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 21 Серп 2023 09:44
Останні зміни: 21 Серп 2023 09:44
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11607

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу