Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ГУБНОГО АПАРАТУ ТРУБАЧА

Кашперський В.П. (2023) ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ГУБНОГО АПАРАТУ ТРУБАЧА. Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя, 2023: Вип.15. с. 135-139.

[img]
Перегляд
Текст
Кашперський В.П..pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

У статті порушено проблему основних принципів формування губного апарату трубача. Музичне виконавство на трубі являє собою комплексний процес, основою якого є свідома координація музичного слуху, виконавського дихання, м’язів язика, губного апарату. Комплексний розвиток і удосконалення всіх його елементів є необхідною вимогою професіоналізму трубача. Досліджено як фізіологічні особливості м’язів губного апарату трубача сприяють звуковидобуванню та виконавському процесу на трубі. Проаналізовано принципи функціонування губного апарату трубача, визначено особливості формування найбільш зручною постановки. Обговорюються помилки в роботі дихального апарату виконавців, їх причини та шляхи подолання. Особлива увага в статті приділяється розігруванню трубача, яке необхідне для поступового розігрівання та приведення в робочий стан виконавського апарату.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Кашперський В. П. Основні принципи та методи формування губного апарату трубача / В. П. Кашперський // Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя : зб. наук. пр. / упоряд. С. Д. Цюлюпа. – Рівне, 2023. – Вип. 15. - С. 135-139.
Ключові слова: труба, губний апарат трубача, постановка мундштука, звуковидобування, артикуляція, штрихи, вправи
Тематика (за УДК): 6 Прикладні науки. Медицина. Техніка. Сільське господарство > 61 Медичні науки
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 78 Музика
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 78 Музика > 788 Музика для духових інструментів
Підрозділи: Інститут мистецтв > Кафедра духових та ударних інструментів
Користувач, що депонує: Богдана Печончик
Дата внесення: 01 Вер 2023 10:50
Останні зміни: 01 Вер 2023 10:50
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11633

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу