Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ЗАРОДЖЕННЯ РОМАНТИЗМУ В МУЗИЧНІЙ КУЛЬТУРІ ЄВРОПИ

Подганюк Т.В. (2023) ЗАРОДЖЕННЯ РОМАНТИЗМУ В МУЗИЧНІЙ КУЛЬТУРІ ЄВРОПИ. Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя, 2023: Вип.15. с. 64-66.

[img]
Перегляд
Текст
Подганюк Т.В..pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

В статті досліджено музику епохи романтизму яка являється епохою в історії європейської професійної музики, що охоплює в основному кінець першої чверті XIX століття – перше десятиліття XX – го століття. Музичний романтизм є прямим спадкоємцем класицизму, який безпосередньо «перейшов» в романтизм в процесі розвитку композиторського мислення, оркестрового стилю, музичної драматургії, системи виразних засобів, зміни кола музичних образів. Це найбільш яскраво виразилося в творчості К. М. фон Вебера, Л. В. Бетховена і його молодшого сучасника Ф. Шуберта, якого зазвичай і вважають першим романтиком. Виникненню романтизму особливо сприяли події Великої французької революції, що було особливо акцентовано в світському музикознавстві і вплинуло на періодизацію історії музики. Симптоматичним для цієї епохи стала поява типу вільного художника-музиканта, не пов'язаного узами світської чи церковної служби. Найбільш важливою рисою романтичної музики вважається безпосереднє вираження світу людських почуттів, свобода самовираження, не обмеженого матеріально рамками умовностей. Це пов'язано з більшою насиченістю музичної мови, подоланням класичних нормативів. Особливо помітні зміни, що відзначили романтичну гармонію і склад симфонічного оркестру. У епоху романтизму основоположними класичними жанрами стали – соната, симфонія, опера – яка також не залишилась без уваги композиторів, але дещо набула іншої структури.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Подганюк Т. В. Зародження романтизму в музичній культурі Європи / Т. В. Подганюк // Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя : зб. наук. пр. / упоряд. С. Д. Цюлюпа. – Рівне, 2023. - Вип. 15. - С. 64-66.
Ключові слова: романтизм, жанр, композитор, соната, симфонія
Тематика (за УДК): 7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 78 Музика
Підрозділи: Інститут мистецтв > Кафедра духових та ударних інструментів
Користувач, що депонує: Богдана Печончик
Дата внесення: 06 Вер 2023 06:55
Останні зміни: 06 Вер 2023 06:55
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11652

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу