Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

МУРАЛ ЯК ВИТВІР МИСТЕЦТВА У КОНТЕКСТІ МАСОВОЇ КУЛЬТУРИ ХХІ СТОЛІТТЯ

Дячук А.О. та Власюк О.П. (2023) МУРАЛ ЯК ВИТВІР МИСТЕЦТВА У КОНТЕКСТІ МАСОВОЇ КУЛЬТУРИ ХХІ СТОЛІТТЯ. Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку, 2023: Вип.44. с. 220-225.

[img]
Перегляд
Текст
Дячук А.О., Власюк О.П..pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

Здійснено спробу визначити специфіку і тенденції муралу у контексті масової культури ХХІ ст. та напряму сучасного вуличного мистецтва. Дослідження аргументовані сукупністю загальнонаукових методів: джерелознавчого, аналітичного, джерелознавчого та історичного (для опрацювання наукової літератури, матеріалів довідників та виокремлення особливостей формування муралу) та культурологічних підходів; еволюційного методів (для ознайомлення та визначення специфіки розитку даного мистецтва в контексті масової культури ХХІст.), а також методу синтезу та типологічного (характерні риси муралу). Проаналізовано роль муралу, стріт-арту у контексті вітчизняного та зарубіжного соціокультурного простору. Оскільки мурали можуть виступати в якості засобу спілкування різноманітних соціальних прошарків суспільства, а відтак, є ефективним інструментом створення діалогу. Зазначено, що мурали можуть бути засобом спілкування різноманітних соціальних верств суспільства, тому є ефективним інструментом створення діалогу. Наголошено на тому, що популяризація зображень муралівна різних веб-платформах і висвітлення праці художників даного напряму в засобах масової інформації, допомагає поширити задуми, ідеї, гасла авторів не тільки на вітчизняному рівні, а й на світовому; розглянуто діяльність муніципальних проектів муралу, визначено їх головну мету – збереження і відновлення історично значимих муралів також створення нових муралів із залученням співтовариства, найголовншіе – молоді та створення нових можливостей для монументалістів. Акцентовано на тому, що мурал не лише відображає картину суспільної свідомості, яка складалася під впливом певних чинників на світогляд людини, але й здійснює активний вплив, що призводить до трансформації соціокультурного простору. Значний трансформаційний вплив у процесі вирішення більшості соціальних проблем сьогодення у контексті тенденцій розвитку масової культури ХХІ ст. здійснює мурал. Позиціонуючи себе як творчість, яка має неабиякий вплив на суспільство, на сучасному етапі вони сприяють можливості усвідомлення та переосмислення багатьох нагальних проблем, які стосуються кожної людини зокрема та світової спільноти загалом.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Дячук А. О. Мурал як витвір мистецтва у контексті масової культури ХХІ століття / А. О. Дячук, О. П. Власюк // Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку : наук. зб. - Рівне, 2023. - Вип. 44. - С. 220-225.
Ключові слова: мурал, художник, соціокультурний простір, масова культура, стріт-арт, суспільство, міське середовище
Тематика (за УДК): 0 Загальний відділ > 00 Загальні питання науки та культури > 008 Цивілізація. Культура. Прогрес
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 75 Живопис
Підрозділи: Художньо-педагогічний факультет > Кафедра образотворчого та декоративного мистецтва
Користувач, що депонує: Богдана Печончик
Дата внесення: 26 Жов 2023 06:21
Останні зміни: 26 Жов 2023 06:21
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11882

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу