Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПОСОЛ НА ДЕСЯТЬ МІСЯЦІВ: ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА У ДОЛІ ВОЛОДИМИРА КОСИДЛА

Давидюк Р.П. (2022) ПОСОЛ НА ДЕСЯТЬ МІСЯЦІВ: ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА У ДОЛІ ВОЛОДИМИРА КОСИДЛА. Україна–Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2022: Вип. 15. с. 98-108.

[img]
Перегляд
Текст
Даидюк Р._посол.pdf

Завантажити (4MB) | Перегляд

Анотація

Простежено основні сторінки життєпису волинського посла до польського сейму V скликання (1938–1939), діяча Волинського українського об’єднання (ВУО), вчителя, бургомістра м. Дубно Володимира Косидла (Косідла). Через залучення матеріалів його архівно-кримінальної справи, що зберігається у Галузевому державному архіві Служби безпеки України у м. Рівне, вдалося з’ясувати діяльність колишнього посла у період «першої радянізації» західноукраїнських земель, нацистського окупаційного режиму та в повоєнний час.
Характеризуючи особливості парламентських виборів 1938 р. у Волинському воєводстві, що відбувалися згідно з Квітневою конституцією Другої Речі Посполитої та виборчого закону 1935 р., ми довели, що законодавчі зміни обмежили вибір населення виключно лояльними до польської влади політичними силами. Зосереджено увагу, що В. Косидло, як і інші українські посли, обрані до польського сейму V скликання від Волині, належали до регіональної проурядової української партії ВУО, яка йшла на вибори спільно з провладним блоком – Табором національного єднання (Oboz Zjednoczenia Narodowego – OZN). В умовах фактично монопартійного парламенту голос волинських обранців звучав малопереконливо, хоча вони намагалися актуалізувати питання української мови, освіти, церкви. Розглянуто роботу В. Косидла у закладах шкільництва Рівненщини в 1939–1941 рр., проаналізовано його діяльність у період нацистського окупаційного режиму. Підкреслено, що, обіймаючи посаду бургомістра м. Дубно, він допомагав місцевим жителям, радянським військовополоненим, євреям. Після війни разом з родиною виїхав на територію Польщі, де був арештований відділом контррозвідки МДБ та засуджений у 1948 р. Через сім років радянські судові органи переглянули його справу, знизивши термін ув’язнення до вже відбутого. У 1993 р. В. Косидла реабілітували, а через два роки реабілітацію скасували через «зраду радянської батьківщини».

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Давидюк Р. Посол на десять місяців: Друга світова війна у долі Володимира Косидла / Р. Давидюк // Україна–Польща: історична спадщина і суспільна свідомість / гол. ред. М. Литвин ; НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича. - Львів, 2022. Вип. 15. - С. 98-108.
Ключові слова: Володимир Косидло, Волинь, польський сейм, посол, радянізація, нацистський режим, бургомістр, архівно-кримінальна справа, реабілітація
Тематика (за УДК): 9 Географія. Біографії. Історія > 94 Загальна історія
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 13 Груд 2023 11:24
Останні зміни: 13 Груд 2023 11:24
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12077

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу