Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

УЕНЕРІВЦІ В УПА НА ВОЛИНІ

Давидюк Р.П. (2023) УЕНЕРІВЦІ В УПА НА ВОЛИНІ. Новітня доба, 2023: Вип. 11. с. 81-95. ISSN 2409-434X

[img]
Перегляд
Текст
Р. Даидюк _УУНЕРІВЦІ.pdf

Завантажити (1MB) | Перегляд

Анотація

Проаналізовано обставини приєднання до УПА колишніх учасників Української національно-демократичної революції 1917–1921 рр., вояків Армії УНР, які в міжвоєнний період стали політичними емігрантами й мешкали у Волинському воєводстві. Встановлено, що окремі з них не припиняли боротьби до середини 1920-х років, намагаючись підтримати антибільшовицький рух у підрадянській Україні. Зазначено, що новий шанс для змагань за Українську державу з’явився у період Другої світової війни.
Через залучення матеріалів архівно-кримінальних справ, спогадів, тогочасної періодики, з’ясовано імена та частково відстежено долю окремих діячів революції, згодом вояків УПА. Пояснено причини незначної кількості таких осіб. Зазначено, що це були люди переважно літнього віку, обтяжені старими ранами і хворобами. Доведено, що уенерівська спільнота зазнала значних репресій у період першої радянізації (17 вересня 1939 р. – 22 червня 1941 р.), що призвело до її розпорошення, частина з цих людей зберегла життя, виїхавши на підконтрольну нацистам територію. Наголошено, що діячі УНР залишалися вірними ідеї незалежності України в роки Другої світової війни, двоє з них, Леонід Ступницький і Іван Трейко, були удостоєні звання генерал-хорунжого УПА (посмертно). З’ясовано внесок уенерівських політемігрантів у повстанську боротьбу як засновників розвідки, священників, ініціаторів реорганізації УПА. Привернуто увагу до значного відсотка дітей колишніх петлюрівців у лавах УПА, що зумовлено батьківським вихованням у час формування їхньої особистості.
Доведено, що участь вояків Армії УНР в УПА, де вони ділилися досвідом і військовою майстерністю, засвідчує неперервність і тяглість боротьби українців за національну незалежність.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Давидюк Р. Уенерівці в УПА на Волині / Р. Давидюк // Новітня доба. - 2023. Вип. 11. - С. 81-94.
Ключові слова: Українська Народна Республіка, українські політичні емігранти, Українська повстанська армія, Волинь, визвольна боротьба
Тематика (за УДК): 9 Географія. Біографії. Історія
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 13 Груд 2023 11:41
Останні зміни: 13 Груд 2023 11:41
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12078

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу