Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

МИСТЕЦЬКА ВОЛИНЬ У КРАЄЗНАВЧИХ ДЖЕРЕЛАХ: ІМЕНА І ДОЛІ

Прокопчук В.І. (2023) МИСТЕЦЬКА ВОЛИНЬ У КРАЄЗНАВЧИХ ДЖЕРЕЛАХ: ІМЕНА І ДОЛІ. Розвиток сучасної мистецько-педагогічної освіти: національний і європейський контекст, 2023. с. 247-281.

[img]
Перегляд
Текст
Прокопчук В..pdf

Завантажити (13MB) | Перегляд

Анотація

Здійснено екскурс в історію досліджень фольклору Волині як підґрунтя становлення мистецького краєзнавства в інтердисциплінарному векторі, що охоплює сфери різних видів мистецтва: музичного, танцювального, театрального, декоративно-ужиткового, усну поетичну творчість тощо. Представлено ретроспективний огляд творчої діяльності визначних постатей культури й мистецтва та дослідників краю, що дає можливість пізнати його глибинні національні традиції та широке культурно-етнічне багатоманіття. Розглянуто різні аспекти впливу Рівненського (та ширше – Волинського) краю на формування й творче самовираження діячів, що дає можливість пізнати Волинський (Рівненський) край як цілісне художнє явище та синтезований культурний феномен. Акцентовано педагогічні аспекти краєзнавства як основи мистецького краєзнавства та основи української етнопедагогіки, народознавства та національно-патріотичного виховання у діяльності та творчому доробку видатних педагогів й діячів української культури. З’ясовано роль мистецького краєзнавства як складника системи краєзнавчих наук та невід’ємно від національно-патріотичного виховання молоді, що є стратегічним завданням загальнодержавного масштабу і головним напрямом сучасної освітньої сфери у вихованні підростаючого покоління як майбутнього держави й нації. Виокремлено контекст мистецького краєзнавства, що проаналізовано як наукову галузь й зміст музичної культури краю у краєзнавчому ракурсі та як навчальну дисципліну в закладі вищої освіти. Наголошено на важливості регіонального підходу та краєзнавчих дисциплінах, зокрема в напрямі розвитку мистецького краєзнавства як невід’ємної складової системи освіти в Україні на усіх її рівнях. Пізнання життєтворчості митців краю є важливим для виховання майбутніх педагогів мистецтва та студентів усіх мистецьких спеціальностей як носіїв і провідників культури й мистецтва у вихованні молоді як майбутнього держави.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Прокопчук В. Мистецька Волинь у краєзнавчих джерелах: імена і долі / В. Прокопчук // Розвиток сучасної мистецько-педагогічної освіти: національний і європейський контекст : кол. монографія. - Сучава, 2023. - С. 247-281.
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 39 Етнологія. Етнографія. Звичаї. Традиції. Спосіб життя. Фольклор > 398 Фольклор у вузькому значенні
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт
Підрозділи: Інститут мистецтв > Кафедра гри на музичних інструментах
Користувач, що депонує: Богдана Печончик
Дата внесення: 27 Груд 2023 07:18
Останні зміни: 27 Груд 2023 07:18
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12152

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу