Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ ДО РОЗУМІННЯ ЦІННІСНО-СМИСЛОВОЇ САМОРЕГУЛЯЦІЇ ОСОБИСТОСТІ

Пелех В. (2023) КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ ДО РОЗУМІННЯ ЦІННІСНО-СМИСЛОВОЇ САМОРЕГУЛЯЦІЇ ОСОБИСТОСТІ. Інноватика у вихованні, 2023 (Вип.18). с. 294-303. ISSN 2411-4553

[img]
Перегляд
Текст
Пелех В..pdf

Завантажити (6MB) | Перегляд

Анотація

В статті зазначено, що ціннісно-смислова саморегуляція безпосередньо дотична до наповненості часом. Вона існує у плині часу, який виступає парадигмою відношення окремих елементів чи компонент ціннісно-смислової саморегуляції до цілого, що підтверджує їхній певний взаємозв’язок. У такій проєкції ціннісно-смислову саморегуляцію варто розглядати в системно життєвому вимірі як співвідношення цілого та його елементів. Тоді феномен ціннісно-смислової саморегуляції не тільки є передумовою розвитку аксіоцентризму, а й вказує на ще одне важливе психолого-педагогічне поняття – ціннісно-смислову сферу особистості. Доведено, що осягнення своєрідності, неповторності й унікальності феномену ціннісно-смислової саморегуляції уможливлюють такі категорії зі сфер педагогіки та психології, як: «значення», «цінність», «мета», «розвиток», «ідеал». Комплексною категорією в такому сенсі постає «значення», що характеризує співвідношення окремих елементів ціннісно-смислової саморегуляції й цілого, яке певною мірою позначається на розвитку ціннісно-смислової сфери особистості. Категорію «значення» у педагогічній царині розкривають, звертаючись до понять: формоутворення; значущість компонент ціннісно-смислової саморегуляції; цінність (як аксіоможливості).

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Пелех В. Концептуальний аналіз сучасних підходів до розуміння ціннісно-смислової саморегуляції особистості / В. Пелех // Інноватика у вихованні : зб. наук. пр. - Рівне : РДГУ, 2023. - Вип. 18. - С.294-303.
Ключові слова: ціннісно-смислова саморегуляція, аксіоцентризм, ціннісно-смислова сфера особистості, аксіоможливості.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 27 Груд 2023 09:24
Останні зміни: 27 Груд 2023 09:24
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12158

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу