Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПРИРОДНИЧА ОСВІТА В УКРАЇНІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Грицай Н.Б. (2023) ПРИРОДНИЧА ОСВІТА В УКРАЇНІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. Природнича освіта та наука, 2023 (Вип.1). с. 5-10. ISSN 2786-9113 (Online) ISSN 2786-9105 (Print)

[img]
Перегляд
Текст
Грицай Н. Б..pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

У статті проаналізовано сучасний стан природничої освіти в Україні. Наголошено на тому, що кількість абітурієнтів, які обирають для вступу спеціальності, пов’язані з природничою галуззю, у нашій країні є недостатньою, що негативно впливає на розвиток природничих наук.
Крім того, опитування PISA показали, що рівень природничонаукової грамотності п’ятнадцятирічних українських школярів нижчий, ніж у середньому в Європі.
У статті проаналізовано й узагальнено зарубіжний досвід природничої освіти, який може бути корисним для українських реалій. Визначено основні тенденції в сучасній світовій природничій освіті: комп’ютеризація освітнього процесу, формування цілісних природничих знань під час вивчення інтегрованих курсів, реалізація дослідницько-орієнтованого навчання.
З’ясовано доцільність упровадження інтегрованих курсів природничої освітньої галузі в Новій українській школі. Проаналізовано модельні програми інтегрованих курсів «Природничі науки», «Пізнаємо природу», «Довкілля» для 5-6 класів закладів загальної середньої освіти.
Акцентовано на необхідності підготовки вчителів за спеціальністю 014.15 Середня освіта (Природничі науки). Вказано університети України, де проводиться така підготовка та особливості їхніх освітніх програм.
Окреслено основні напрями вдосконалення природничої освіти в Україні: впровадження компетентнісного навчання школярів (формування компетентностей з природничих наук через навчання у групах, виконання проєктів, формування критичного мислення тощо); реалізація дослідницького підходу в навчанні природничих предметів (дослідницько-орієнтоване навчання); комп’ютеризація освітнього процесу (мультимедійні дошки, електронні підручники, віртуальні лабораторії, віртуальні екскурсії, тренажери та ін.); інтеграція змісту природничих наук для формування цілісної природничо-наукової картини світу; налагодження співпраці загальної середньої та вищої школи.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Грицай Н. Б. Природнича освіта в Україні: реалії та перспективи / Н. Б. Грицай // Природнича освіта та наука. - 2023. - Вип. 1. - С. 5-10.
Ключові слова: Природнича освіта, природничі знання, інновації, інтеграція, інтегровані курси, методика навчання природничих наук, дослідницький підхід
Тематика (за УДК): 5 Математика. Природничі науки
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра природничих наук з методиками навчання
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 09 Січ 2024 09:08
Останні зміни: 09 Січ 2024 09:08
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12248

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу