Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ЗМІНИ УЛЬТРАСТРУКТУРИ МІОКАРДА ЛІВОГО ШЛУНОЧКА В ОНТОГЕНЕЗІ ЩУРІВ ВІСТАР

Загоруйко Г.С. та Марциновський В.П. та Цвентух Л.В. та Когут О.І. (2023) ЗМІНИ УЛЬТРАСТРУКТУРИ МІОКАРДА ЛІВОГО ШЛУНОЧКА В ОНТОГЕНЕЗІ ЩУРІВ ВІСТАР. Природнича освіта та наука, 2023 (Вип.1). с. 44-50. ISSN 2786-9113 (Online) ISSN 2786-9105 (Print)

[img]
Перегляд
Текст
Загоруйко, Марциновський, Цвентух, Когут.pdf

Завантажити (7MB) | Перегляд

Анотація

Проведені дослідження демонструють суттєві зміни ультраструктури кардіоміоцитів міокарда лівого шлуночка у процесі пізнього ембріонального і раннього постнатального розвитку щурів Вістар. Серія зображень ультраструктури скоротливих міоцитів щурів різного хронологічного віку дозволила отримати морфологічну інформацію про поступове ускладнення просторової організації і насиче-ності саркоплазми міофібрилами і мітохондріями – комплексу органел, які відповідають за скоротливу функцію міокарда. Досліджена роль позиційної інформації у взаємодії структурних елементів комплексу (міофібрили + мітохондрії). Виявлено і досліджено морфологічні прояви розвитку фізіологічного апоптозу кардіоміоцитів у процесі пре- і постнатального розвитку міокарда щурів Вістар. У процесі постнатального дозрівання КМЦ відбувається безперервне зростання відносних об’ємів МФ та МХ. За 45 діб відносний об’єм МФ збільшується від 33% до 40%, а відносний об’єм МХ – від 21% до 40%. Паренхіма міокарда новонароджених щурят утворена трьома нерівнозначними популяціями КМЦ. Перша популяція – одноядерні дегідратовані міоцити, що утворюють резерв КМЦ і перебувають у стані функціонального спокою. Друга популяція – одноядерні оптично світлі міоцити, які володіють скоротливою, проліферативною функціями і піддаються фізіологічній гіпертрофії. Третя популяція – двоядерні кардіоміоцити (2я-КМЦ), кількість яких збільшується протягом 15 діб після народження щурів. У процесі раннього постнатального розвитку щурів у паренхімі міокарда між взаємодіючими трьома популяціями КМЦ є така послідовність перетворень:1я т-КМЦ →1я с-КМЦ →2я-КМЦ. Поява в паренхімі міокарда деформованих ядер КМЦ зумовлена короткочасними контактами «ядро + орга-нели» та імпульсними механічними тисками на ядра з боку міофібрил і мітохондрій у процесі безперервно повторюваних циклів (скорочення ↔ розслаблення) КМЦ.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Зміни ультраструктури міокарда лівого шлуночка в онтогенезі щурів вістар / Г.Є. Загоруйко, В.П. Марциновський, Л.В. Цвентух, О.І. Когут // Природнича освіта та наука. - 2023. - Вип. 1. - С. 44-50.
Ключові слова: Онтогенез, міокард, кардіоміоцит, ультраструктура
Тематика (за УДК): 5 Математика. Природничі науки > 59 Зоологія > 591 Загальна зоологія
5 Математика. Природничі науки > 59 Зоологія > 599 Ссавці
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра біології та здоров`я людини та фізичної терапії
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 12 Січ 2024 16:24
Останні зміни: 12 Січ 2024 16:25
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12302

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу