Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕПРЕСОВАНИМИ УКРАЇНЦЯМИ ЕТНІЧНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В УМОВАХ ЗАСЛАННЯ

Кулакова Л.М. (2023) ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕПРЕСОВАНИМИ УКРАЇНЦЯМИ ЕТНІЧНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В УМОВАХ ЗАСЛАННЯ. Розвиток національної свідомості та національної ідентичності особистості у воєнний та повоєнний періоди, 2023. с. 70-72.

[img]
Перегляд
Текст
Кулакова Л.М..pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

Проблема національної та етнічної ідентичності, була і залишається важливою теоретико-методологічною проблемою гуманітарного знання. Питання про те, хто ми, і де наше коріння, є визначальним питанням національної самосвідомості будь-якого народу, будь-якого етносу. Протягом багатьох десятиліть нам нав’язували вигідне для прокремлівських диктаторів бачення самих себе. Безжальна імперська машина знищувала потужну та багатогранну культурну спадщину українців. Із здобуттям Україною незалежності дискусії щодо національної та етнічної ідентичності українців розгорнулися із новою силою. І хоча радянський союз припинив своє існування, проте пропагандистські директиви щодо «одного народу», «спільної мови» та «спільної історії» нікуди не зникли. Звісно, що ситуація поступово змінюється на краще, однак, на жаль, навіть у період російсько-української війни у питанні національної та етнічної ідентичності і досі відсутня єдність. Очевидно, що саме тому наша нація перебуває у зоні ризику стороннього впливу маніпуляцій, мета яких – підрив суверенітету України. Мета повідомлення – здійснити аналіз понять «національна ідентичнісь», «етнічна ідентичність»; визначити основні ідентанти нації, етносу; розкрити психологічні механізми збереження етнічної ідентичності українців в умовах репресій.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Кулакова Л.М. Збереження репресованими українцями етнічної ідентичності в умовах заслання / Л.М. Кулакова // Розвиток національної свідомості та національної ідентичності особистості у воєнний та повоєнний періоди : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (29-30 листоп. 2023 р. м. Рівне) / упоряд. Р. В. Павелків, Н. В. Корчакова. - Рівне : РДГУ, 2023. - С. 70-72.
Ключові слова: національна ідентичність, етнічна ідентичність, репресовані українці, українці в засланні.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра вікової і педагогічної психології
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 18 Січ 2024 10:31
Останні зміни: 18 Січ 2024 10:31
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12344

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу