Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ОСОБЛИВОСТІ МАРГІНАЛІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У 90-ТІ РОКИ ХХ СТ.

Опанасюк Т.А. та Кузьма Т.М. (2022) ОСОБЛИВОСТІ МАРГІНАЛІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У 90-ТІ РОКИ ХХ СТ. Вісник науки та освіти, 2022 (№5): 5. с. 607-622. ISSN 2786-6165

[img]
Перегляд
Текст
Опанасюк Т.А._ОСОБЛИВОСТІ МАРГІНАЛІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО.pdf

Завантажити (294kB) | Перегляд

Анотація

Кінець ХХ ст. є періодом глибоких та інтенсивних трансформацій українського суспільства. За умов швидких соціальних змін, обмеження можливостей для мобільності й адаптації зростає ймовірність та масштаби маргіналізації індивідів у соціальній структурі. Деформація соціально-економічних, політичних та соціокультурних засад суспільства призвели до істотних змін у соціальному статусі, соціальних зв’язків, соціального середовища та ціннісних орієнтацій індивідів та соціальних груп. Втративши звичні соціальні ролі та функції, останні опинилися в проміжному положенні, в стані невизначеності, маргінальності. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває потреба всебічного вивчення процесу маргіналізації та його вплив на стабільність соціальної структури в цілому.
Проаналізовано соціально-економічні та політичні фактори виникнення маргінальних груп в українському суспільстві у перші роки державотворення. На основі узагальнення даних соціологічних досліджень вказано основні показники, ознаки та особливості вияву маргіналізації населення. Розкрито функціональні прояви зворотного впливу процесу маргіналізації на стан соціально-економічної та політичної стабільності держави.
Специфічною рисою маргіналізації українського суспільства у 1990-ті роки є структурні особливості, масштабність, тривалість, переважно негативна спрямованість, виражена в досить інтенсивному витісненні населення на так зване «соціальне дно». Занепокоєння викликає масовість таких маргінальних груп, як безробітні, мігранти, збіднілі верстви населення, безпритульні, пенсіонери, молодь.
З’ясовано, що негативним потенціалом маргіналізації є конфлікгогенність маргінального стану, а також його дестабілізуючий вплив на соціальну структуру, аномічність маргіналізованих елементів. Водночас процеси маргіналізації в суспільстві мають не лише негативні, але й позитивні наслідки. Зокрема, позитивний потенціал маргіналізації полягає у: здатності до фільтрації та раціонального відбору культурних цінностей; подоланні традиційного типу мислення; інноваційному потенціалі; раціоналізації; лідерському потенціалі; підвищенні соціальної мобільності та модернізації соціальної структури у відповідь на нові виклики.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Опанасюк Т.А. Особливості маргіналізації українського суспільства у 90-ті роки ХХ ст. / Т.А.Опанасюк, Т.М.Кузьма // Вісник науки та освіти. - 2022. - №5(5). - С. 607-622.
Ключові слова: маргіналізація, соціальна структура суспільства, криза, безробіття, маргінальні верстви, ідентифікація, стабільність, бідність
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 31 Демографія, соціологія, статистика > 316 Соціологія
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра міжнародних відносин
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 13 Лют 2024 10:46
Останні зміни: 13 Лют 2024 10:51
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12593

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу