Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

АНАЛІЗ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ МІЖ МІГРАЦІЄЮ ТА ПРОЦЕСАМИ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ У СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА СУСПІЛЬСТВІ: ПРОГНОЗ ТЕНДЕНЦІЙ

Козуб В.О. та Галуха Л.Ю. та Луців Р.С. (2024) АНАЛІЗ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ МІЖ МІГРАЦІЄЮ ТА ПРОЦЕСАМИ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ У СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА СУСПІЛЬСТВІ: ПРОГНОЗ ТЕНДЕНЦІЙ. Академічні візії, 2024: Вип. 30. с. 1-12.

[img] Текст
ГАЛУХА_Аналіз-взаємозв'язку_АКАДЕМІЧНІ ВІЗІЇ_30-2024.pdf

Завантажити (305kB)

Анотація

Стаття присвячена актуальним питанням глобалізаційних викликів у світовій економіці. Глобалізація - це стан і процес, при якому життя всередині суспільства постійно перебуває під впливом міжнародних чинників, від політики і торговельних відносин до мистецтва і засобів масової інформації. Однак найважливішою формою глобалізації є економічна глобалізація. В умовах економічної глобалізації планування і контроль поширюється з малих підприємств (регіональних або національних) на широку глобальну концентрацію з усім світом як джерелом робочої сили, сировини і ринків збуту. Метою даної статті є дослідження взаємозв’язку міграційних та глобалізаційних процесів у світовій економіці. В умовах глобалізації процес міграції у світі набуває величезних масштабів, що призводить до перерозподілу населення між регіонами та зміни структурних характеристик національних і регіональних популяцій. Проаналізовано зв’язок міграції та процесів глобалізації. Глобалізація стає новим і досить вагомим чинником сучасної міграції і фактично виступає прискорювачем її розвитку. Водночас міграція все більше виступає як передумова глобалізаційних зрушень у розвитку окремих країн і регіонів. Міграційні процеси прискорюють економічний розвиток країн світу і, як наслідок, створюють нові робочі місця, що відображається на подальших інтеграційних процесах. Показано, що міграція є необхідною та об'єктивною умовою економічного розвитку країни, але вона не замінює, а лише доповнює кадрову складову. Якщо не враховувати і не впливати на міграційний процес, це може мати серйозні наслідки для економіки країни. Глобалізація посилює конкуренцію між країнами за інвестиції, ринки і ресурси, особливо дефіцитні ресурси і ринки, що може призвести до політичної напруженості, політичних конфліктів і нестабільності. Виявлено, що глобалізація та міграція в Україні є суперечливими процесами. З одного боку, вони несуть серйозні виклики, з іншого - є можливістю підвищити конкурентоспроможність національної економіки та відновити втрачені позиції у світі. В обох випадках Україна має адаптуватися до цих процесів і посісти гідне місце у світовій економіці. Ці питання мають бути розглянуті в подальших дослідженнях.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Козуб В.О. Аналіз взаємозв'язку між міграцією та процесами глобалізації у світові економіці та суспільстві: прогноз тенденцій / В.О.Козуб, Л.Ю.Галуха, Р.С.Луців // Академічні візії. - 2024. - Вип. 30. - С. 1-12.
Ключові слова: економічний розвиток, фінансова стабільність, економічна криза, конкурентоспроможність, інвестиційна привабливість, ризики економічної нестабільності, економічні перспективи
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 33 Економіка. Економічна наука > 339 Торгівля. Міжнародні економічні відносини. Світова економіка
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 04 Черв 2024 06:45
Останні зміни: 04 Черв 2024 06:45
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13525

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу