Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ОСОБЛИВОСТІ СЕКУЛЯРИЗАЦІЇ Й АТЕЇЗАЦІЇ ВОЛИНСЬКОГО РЕГІОНУ В КОНТЕКСТІ РАДЯНСЬКОГО МОДЕРНІСТСЬКОГО ПРОЕКТУ

Булига (Панчук) І.І. (2017) ОСОБЛИВОСТІ СЕКУЛЯРИЗАЦІЇ Й АТЕЇЗАЦІЇ ВОЛИНСЬКОГО РЕГІОНУ В КОНТЕКСТІ РАДЯНСЬКОГО МОДЕРНІСТСЬКОГО ПРОЕКТУ. Актуальні проблеми філософії та соціології, 2017: Вип. 15. с. 23-26.

[img] Текст
І. І. Булига_aprfc_2016_15_9.pdf

Завантажити (61kB)

Анотація

Низка авторів уважають, що секуляризація – це незворотний процес, що призводить до звуження сфер впливу релігії, зрештою, до її занепаду. Альтернативна думка наголошує на видозміні форм релігії, які вже себе вичерпали, причому релігія може навіть посилити в оновлених формах свій вплив на суспільство. У радянському суспільстві ідеологія марксизму стала своєрідною квазірелігією. Це був нетиповий «секуляризаційний проект», який насаджувався насильницьким шляхом і мав два аспекти – позитивний і негативний. З одного боку, розрив із релігією та звільнення з-під її впливу (негативний аспект). З іншого ж – засвоєння людиною наукового світогляду, нової системи ціннісних орієнтацій, принципів поведінки (позитивний аспект). Причому результати, що очікувались від радянської секуляризаційної програми Волинського регіону, не призвели до очікуваних.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Булига І. І. Особливості секуляризації й атеїзації Волинського регіону в контексті радянського модерністського проекту / І. І. Булига // Актуальні проблеми філософії та соціології. - 2017. - Вип. 15. - С. 23-26.
Ключові слова: секуляризація, атеїзація, радянське суспільство, Волинський регіон
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 14 Філософські системи та погляди
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра філософії
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 27 Черв 2024 10:56
Останні зміни: 27 Черв 2024 10:56
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13853

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу