Пляшко О.С. та Кибукевич С.Ю. (2024) СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ХАРЧУВАННЯ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ. Via Economica, 2024 (Вип. 5). с. 78-86.
|
Текст
191-Текст статті-177-1-10-20240722.pdf Завантажити (408kB) | Перегляд |
Анотація
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти харчування як однієї з цілей сталого розвитку, здійснено аналіз досягнення цільових орієнтирів та факторів їх забезпечення в Україні. В роботі використано методи наукового абстрагування та узагальнення, аналізу, групування, синтезу, кореляційно-регресійного аналізу. Наукова новизна отриманих результатів полягає у комплексному дослідженні теоретичних та прикладних аспектів харчування населення України як складової цілей сталого розвитку, що дозволило оцінити стан, динаміку, достатність та доступність споживання продуктів харчування та вагомість впливу факторів, що його визначають. В роботі досліджено соціальний, екологічний та економічний аспекти харчування, які полягають у формуванні якісного і збалансованого продуктового кошика у обсягах, який відповідає раціональним нормам споживанням, заохоченні виробництва та споживання продуктів харчування з мінімальним негативним впливом на довкілля та здійсненні впливу на економічний розвиток країни через споживання та виробництво продуктів харчування. Встановлено, що харчування українців з роками погіршується і стає недостатнім за цільовими орієнтирами та незбалансованим за енергетичною цінністю і вмістом поживних речовин. Здійснено регіональний аналіз доступності та збалансованості продуктів харчування та обґрунтовано, що можливості національної економіки забезпечувати внутрішнє споживання м’яса, молока і овочів є достатніми, але споживання продуктів харчування не залежить від обсягів та джерел їх виробництва. Визначено, що економічна доступність продуктів харчування знаходиться в безпечних індикативних межах, а зв’язок між доходами населення та споживанням продуктів харчування є низьким. Встановлено, що незначним є і вплив зміни цін на споживання. Запропоновано три основні напрями поліпшення збалансованості та достатності харчування задля досягнення цілей сталого розвитку: розвиток свідомого споживання, підтримка місцевого виробника та економічна доступність базових продуктів харчування для малозабезпечених верств населення.
Тип елементу: | Стаття |
---|---|
Додаткова інформація (бібліографічний опис): | Пляшко О. С. Соціально-економічні аспекти харчування в контексті сталого розвитку України / О. С. Пляшко, С. Ю. Кубикевич // Via Economica. - 2024. - Вип. 5. - С. 78-86. |
Ключові слова: | харчування, сталий розвиток, аналіз, збалансованість, економічна доступність, достатність, екологічний вплив |
Тематика (за УДК): | 3 Суспільні науки > 33 Економіка. Економічна наука |
Підрозділи: | Факультет документальних комунікацій, менеджменту, технологій та фізики > Кафедра економіки та управління бізнесом |
Користувач, що депонує: | Галина Тарасюк |
Дата внесення: | 30 Груд 2024 13:43 |
Останні зміни: | 30 Груд 2024 13:43 |
URI: | http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/15742 |
Необхідні дії (обов’язкова авторизація)
Перегляд елементу |