Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ДИФЕРЕНЦІЙНА ЧУТЛИВІСТЬ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО ПОЛІГЕКСАМЕТИЛЕНГУАНІДИНУ

Лисиця А.В. та Мандигра Ю.М. та Бойко О.П. та Романішина О.О. та Мандигра М.С. (2015) ДИФЕРЕНЦІЙНА ЧУТЛИВІСТЬ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО ПОЛІГЕКСАМЕТИЛЕНГУАНІДИНУ. Мікробіологічний журнал, 2015 (5): Т.77. с. 12-19. ISSN 0201-8462

[img]
Перегляд
Текст
А.В. Лисиця Мікробіологія вплив ПГМГ 2015.pdf

Завантажити (776kB) | Перегляд

Анотація

Визначено чинники від яких залежить чутливість мікроорганізмів до полігексаметиленгуанідину (ПГМГ). Випробувано солі ПГМГ хлорид, валерат, малеат, сукцинат. Об’єктами досліджень були штами Esherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Leptospira interrogans, Paenibacillus larvae, Mycobacterium bovis, M. avium, M. fortuitum, Aspergillus niger і деякі оболонкові віруси. Виявлено, що головною «мішенню» для молекул полікатіону ПГМГ є фосфоліпіди цитоплазматичної мембрани. Диференційна чутливість мікроорганізмів до препарату в першу чергу визначається загальною часткою ліпідів у мембрані та доступністю їх фосфатних груп. Спостерігаються наступні тенденції: збільшення відносної частки кислих ліпідів і більший негативний поверхневий електричний потенціал мембрани, а також зменшення розмірів жирнокислотних ланцюгів ліпідів призводять до зростання чутливості мікроорганізмів. Має важливе значення тип аніону в солях ПГМГ, зокрема, біоцидна активність ПГМГ хлориду в цілому більша ніж у солей ПГМГ з органічними кислотами. Досліджено і проаналізовано доцільність комбінування ПГМГ в полікомпонентних засобах для дезінфекції з іншими біоцидами. Визначено, що зазвичай таке поєднання не призводить до суттєвого зростання чутливості протестованих нами мікроорганізмів. Переважна більшість видів патогенних мікроорганізмів може бути швидко знешкоджена
водними розчинами ПГМГ в концентраціях менших за 1%.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Диференційна чутливість мікроорганізмів до полігексаметиленгуанідину / А.В.Лисиця, Ю.М.Мандигра, О.П.Бойко та ін. // Мікробіологічний журнал, 2015. - Т. 77, № 5. - С. 12-19.
Ключові слова: бактерії, грибки, віруси, чутливість, полігексаметиленгуанідин, дезінфектант, фосфоліпіди
Тематика (за УДК): 5 Математика. Природничі науки > 54 Хімія. Кристалографія. Мінералогія > 547 Органічна хімія
5 Математика. Природничі науки > 57 Біологічні науки в цілому > 576 Клітинна та субклітинна біологія. Цитологія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра екології, географії та туризму
Користувач, що депонує: Редактор
Дата внесення: 15 Жов 2020 06:15
Останні зміни: 21 Жов 2020 07:13
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/1069

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу