Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПРОАКТИВНІСТЬ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

Павелків К. та Стельмашук Ж. (2022) ПРОАКТИВНІСТЬ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА. Інноватика у вихованні, 2022 (Вип.15). с. 88-94. ISSN 2411-4553

[img]
Перегляд
Текст
Павелків К., Стельмашук Ж..pdf

Завантажити (4MB) | Перегляд

Анотація

У статті на основі здійсненого теоретичного аналізу розкрито сутність проактивності як психолого-педагогічної проблеми. З’ясовано, що поняття «проактивність» знайшло своє обґрунтування у зарубіжних наукових працях, але є недостатньо дослідженим у вітчизняній психолого-педагогічній теорії та практиці. Доведено, що проактивність у роботах зарубіжних психологів розглядається як здатність людини вибирати ту чи іншу модель поведінки, покладаючись, в першу чергу, на власну волю і свідомість, а не на зовнішні обставини; діяння та спосіб життя, коли людина не реагує на впливи ззовні, а сама ініціює їх і формує потрібні реакції в оточуючих. Уточнено, що у психології проактивність протиставляють реактивності, коли вибір обумовлений зовнішніми обставинами та стимуляцією.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Павелків К. Проактивність як психолого-педагогічна проблема/ К. Павелків, Ж. Стельмашук // Інноватика у вихованні : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України, Рівнен. держ. гуманіт. ун-т ; упоряд.: О.Б. Петренко ; ред. кол.: О.Б. Петренко, Н.Б. Грицай, Т.С. Ціпан та ін. - Рівне : РДГУ, 2022. - Вип. 15. - С. 88-94.
Ключові слова: проактивність, проактивна поведінка, активність, розвиток, особистість.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет > Кафедра теорії і методики виховання
Філологічний факультет > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 22 Лют 2023 08:47
Останні зміни: 16 Січ 2024 11:04
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10822

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу