Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО ТРАКТУВАННЯ ПРОБЛЕМИ МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ ОСОБИСТОСТІ

Павелків Р.В. (2022) СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО ТРАКТУВАННЯ ПРОБЛЕМИ МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ ОСОБИСТОСТІ. Інноватика у вихованні, 2022 (Вип.15). с. 58-66. ISSN 2411-4553

[img]
Перегляд
Текст
Павелків Р..pdf

Завантажити (4MB) | Перегляд

Анотація

У статті розглядається сучасний підхід до психолого-педагогічного трактування проблеми морального виховання як важливого складника виховання і формування особистості. Зазначається, що на сучасному етапі зміст морального виховання визначається актуальними потребами сучасного українського суспільства. Акцентується увага на важливості виховання моральних цінностей у підростаючого покоління. Розкрито сучасне трактування понять «мораль», «моральність», «моральне виховання». На основі аналізу філософських, педагогічних та психологічних праць провідних вітчизняних науковців схарактеризовано основні теоретичні положення щодо змісту і сутності процесу морального виховання зростаючої особистості. Представлено результати визначеннпріоритетності ціннісних орієнтацій сучасних дітей. Здійснено аналіз тенденційних змін у сучасному суспільстві внаслідок політичних, економічних процесів у країні, а також у зв’язку з військовими подіями. Особливу увагу зосереджено на психолого-педагогічному трактуванні понять «важка дитина», «важковиховуваність», «девіантна поведінка», «аморальна поведінка», «моральна дефективність». Розкрито значення моральності як суспільної якості особистості, її ролі в регуляції та формуванні суспільних відносин; розглянуто вплив оточуючого середовища на моральне становлення особистості.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Павелків Р.В. Сучасний підхід до психолого-педагогічного трактування проблеми морального виховання особистості / Р.В. Павелків // Інноватика у вихованні : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України, Рівнен. держ. гуманіт. ун-т ; упоряд.: О.Б. Петренко ; ред. кол.: О.Б. Петренко, Н.Б. Грицай, Т.С. Ціпан та ін. - Рівне : РДГУ, 2022. - Вип. 15. - С. 58-66.
Ключові слова: моральність, моральне виховання, моральні цінності, важкі діти, важковиховуваність, девіантна поведінка, аморальна поведінка.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра вікової і педагогічної психології
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 22 Лют 2023 09:13
Останні зміни: 22 Лют 2023 09:13
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10824

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу