Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

РОЗВИВАЛЬНЕ ПРЕДМЕТНО-ПРОСТОРОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МОНТЕССОРІ-ОСВІТИ

Дичківська І.М. (2022) РОЗВИВАЛЬНЕ ПРЕДМЕТНО-ПРОСТОРОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МОНТЕССОРІ-ОСВІТИ. Інноватика у вихованні, 2022 (вип.16). с. 48-60. ISSN 2411-4553

[img]
Перегляд
Текст
Дичківська І..pdf

Завантажити (4MB) | Перегляд

Анотація

У статті розкрито вплив розвивального середовища на становлення дитини перших 3-х років у Монтессорі-освіті, де вільна самостійна діяльність дитини є найважливішою передумовою розкриття нею внутрішнього потенціалу в створеному педагогом предметно-просторовому середовищі. Акцентовано, що збагачене середовище передбачає єдність соціальних і природних засобів забезпечення повноцінної життєдіяльності дитини. Сюди відносять архітектурно-ландшафтні та природничо-екологічні об’єкти; художні студії; ігрові та спортивні майданчики; конструктори; тематичні набори іграшок, посібників; аудіовізуальні та інформаційні засоби виховання і навчання. Підкреслено, що обов’язковою умовою забезпечення ефективного розвитку дитини є створення розвивального середовища в єдності всіх його складників, а саме: природного, предметно-ігрового, соціального, власного «Я» дитини. Підкреслено, що середовище – це соціально-побутові, суспільні, матеріальні й духовніумови існування дитини.Створюючи розвивальне середовище, слід ураховувати важливі для особистісного розвитку дошкільника параметри: його світогляд, самосвідомість, переживання, прояви вольової поведінки, базові особистісні якості, інтереси та потреби.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Дичківська І. Розвивальне предметно-просторове середовище як інноваційний потенціал Монтессорі-освіти / І. Дичківська // Інноватика у вихованні : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України, Рівнен. держ. гуманіт. ун-т ; упоряд.: О.Б. Петренко ; ред. кол.: О.Б. Петренко, Н.Б. Грицай, Т.С. Ціпан та ін. - Рівне : РДГУ, 2022. - Вип. 16. - С. 48-60.
Ключові слова: розвивальне предметно-просторове середовище, Монтессорі-освіта, інноваційний потенціал, свобода дитини, класна кімната, Монтессорі-матеріали.
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 372 Зміст та форма діяльності в дошкільному вихованні та початковому навчанні. Предмети усіх рівнів навчання та типів шкіл (методика)
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет > Кафедра дошкільної педагогіки і психології та спеціальної освіти ім. Поніманської Т. І.
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 06 Бер 2023 10:15
Останні зміни: 06 Бер 2023 10:15
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10897

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу