Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКЗИСТЕНЦІЙНОЇ ФІЛОСОФІЇ У ЗАРУБІЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ КІНЦЯ ХХ СТОЛІТТЯ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ТВОРІВ Р. БАХА ТА П. КОЕЛЬО)

Оздемір О.В. (2022) ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКЗИСТЕНЦІЙНОЇ ФІЛОСОФІЇ У ЗАРУБІЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ КІНЦЯ ХХ СТОЛІТТЯ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ТВОРІВ Р. БАХА ТА П. КОЕЛЬО). Наукові записки Національного університету "Острозька академія", 2022 (81): Вип. 13. с. 54-57. ISSN 2519-2558

[img]
Перегляд
Текст
ОздемірО.В..pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

Статтю присвячено висвітленню питання трансформації екзистенційної філософської проблематики в зарубіжній літературі кінця ХХ століття. Зокрема на прикладі творчості Р. Баха («Чайка Джонатан Лівінгстон», «Ілюзії») та П. Коельо («Алхі-мік», «Вероніка вирішує померти»).
Проаналізовано специфіку дослідження даної проблеми у вітчизняному та зарубіжному літературознавстві та з’ясовано актуальність і перспективність подальших досліджень даної царини у зв’язку із тим, що зародившись на порубіжжі ХІХ – ХХ століть екзистенційна проблематика продовжує активно пульсувати й у зарубіжній літературі вже зламу ХХ – ХХІ століть, слугуючи одним із об’єднуючих факторів літератури модернізму та постмодернізму.
Екзистенціалісти впритул ставлять питання про те, яким чином і в якій сфері людина може знайти впевненість, тобто знайти своє істинне призначення (буття) і його сенс. Це – найважливіше питання людства в усі періоди його існування, однак увага до нього посилюється у перехідні моменти, моменти змін, коли посилюється тривога за майбутнє, завтрашній день. Саме в такий перехідний період зламу ХХ – ХІХ й пишуть свої твори Р. Бах та П. Коельо, активізуючи ними дану проблематику.
У творчості Р. Баха і П. Коельо присутні яскраво виражені екзистенційні проблеми, а саме: пошук істини буття через призму власного існування, свобода вибору людини, відповідальність за свій вибір, існування Бога, «межової ситуації», смерті тощо. В кожного з них вони розкриваються по-своєму. Обидва письменники наголошують на важливості пізнання свого «Я»: Р. Бах – шляхом постійного прагнення до досконалості, П. Коельо – шляхом до реалізації мрії обидва шляхи, на їх думку, власне і є «дорогою до себе».
Відмінність поглядів обох письменників від поглядів екзистенціалістів початку ХХ ст. головним чином полягає в життєствер-джуючій, оптимістичній концепції щодо місця людини, яке вона займає в світі, і як вона цей світ сприймає. Р. Бах і П. Коельо наполягають на тому, що життя може бути, таким яким ми бажаємо, щоб воно було.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Оздемір О. В. Трансформація екзистенційної філософії у зарубіжній літературі кінця ХХ століття (за матеріалами творів Р. Баха та П. Коельо) / О. В. Оздемір // Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія» : науковий журнал. Острог. - Вип. 13(81). - 2022. - С. 54-57.
Ключові слова: existentialism, existence, freedom of choice, category of fear, borderline situation, екзистенціалізм, буття, свобода вибору, категорія страху, «межова ситуація»
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 82 Художня література. Літературознавство
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 04 Трав 2023 08:44
Останні зміни: 04 Трав 2023 09:04
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11178

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу