Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПСИХОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ ЕМОЦІЙНИХ ПЕРЕЖИВАНЬ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ СТРЕСУ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Джеджера О. та Юрчук О. (2023) ПСИХОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ ЕМОЦІЙНИХ ПЕРЕЖИВАНЬ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ СТРЕСУ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ. Психологія: реальність і перспективи, 2023: Вип. 20. с. 39-47. ISSN 2518-7503

[img]
Перегляд
Текст
Джеджера О., Юрчук О..pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

У статті актуалізується необхідність здійснення психологічної корекції емоційних переживань в умовах стресу здобувачів вищої освіти, що потребує оновлення підходу до вибору засобів здійснення такої корекції, в тому числі за допомогою адаптивної фізичної культури. Уточнено поняття емоційних переживань як динамічної системи, що базується на відчуттях і сприйманні, які викликають емоційні та когнітивні реакції та проявляються у ставленні, впливають на прийняття рішення і реалізацію їх в діяльності; проаналізовано вплив емоційних переживань на життя та діяльність людини. Підкреслено необхідність здійснення психологічної корекції емоційних станів негативної модальності, передусім стресових станів, які проявляються в інтелектуальних, поведінкових, фізіологічних на емоційних ознаках, висвітлено важливість формування емоційної стійкості особистості як ресурсного психічного стану, що проявляється в здатності зберігати високу функціональну активність в умовах стресу, фрустрації, здатності до високого рівня емоційної саморегуляції. Охарактеризовано експериментальне дослідження, проведене з метою встановлення рівнів емоційної стійкості та рівнів стресу здобувачів вищої освіти, а також вираженості ознак стресу за різними групами симптомів; проведено кореляційний аналіз взаємовпливу показників емоційної стійкості та показників стресу. Обґрунтовано доцільність використання в процесі психологічної корекції емоційних переживань в стані стресу з метою формування емоційної стійкості особистості засобів фізичної культури, спрямованих на оздоровлення людини, формування інтересів, мотивів, потреб, звичок, сприяння розвитку вищих психічних функцій, вихованню та самовихованню особистості, забезпечення самореалізації особистих здібностей людини.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Джеджера О. Психологічна корекція емоційних переживань здобувачів вищої освіти в умовах стресу засобами фізичної культури / О. Джеджера, О. Юрчук // Психологія реальність і перспективи : зб. наук. пр. / упоряд.: Р. В. Павелків, Н. В. Корчакова. - Рівне : РДГУ, 2023. - Вип. 20. - С. 39-47.
Ключові слова: емоції, емоційні переживання, стрес, емоційна стійкість, ознаки стресу, психологічна корекція, фізична культура, засоби фізичної культури
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 79 Видовищні мистецтва. Розваги. Ігри. Спорт > 796 Спорт. Ігри. Фізичні вправи
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет > Кафедра дошкільної педагогіки і психології та спеціальної освіти ім. Поніманської Т. І.
Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра вікової і педагогічної психології
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 16 Серп 2023 08:28
Останні зміни: 16 Серп 2023 09:04
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11461

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу