Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ЦІЛІСНА СИСТЕМА НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ РОБОТИ ВИКЛАДАЧА ЗВО І УЧНЯ ЯК СПОСІБ ПІДГОТОВКИ ТАЛАНОВИТОЇ МОЛОДІ (НА ПРИКЛАДІ МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ)

Остапчук М. (2023) ЦІЛІСНА СИСТЕМА НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ РОБОТИ ВИКЛАДАЧА ЗВО І УЧНЯ ЯК СПОСІБ ПІДГОТОВКИ ТАЛАНОВИТОЇ МОЛОДІ (НА ПРИКЛАДІ МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ). Інноватика у вихованні, 2023 (Вип.18). с. 218-230. ISSN 2411-4553

[img]
Перегляд
Текст
Остапчук М..pdf

Завантажити (7MB) | Перегляд

Анотація

У роботі сформульовано визначення обдарованості під різними кутами зору, названо проблеми обдарованих дітей сьогодення. У статті розглядається система науково-дослідницької роботи викладача вузу і учня з погляду цілісного утворення як дидактична система. Поняття «система» передбачає наявність множини елементів з відношеннями і зв’язками між ними, що утворюють певну цілісність Системне утворення приводить до властивості, якою не володіють окремі елементи. Тому, відповідно до науково-дослідної роботи МАН, дидактичну систему становить організований об’єкт (простір), за допомогою якого науковий керівник забезпечує управління процесом передачі, засвоєння, творчого пошуку учнями системи знань про природу, суспільство, людину, орієнтує її творче самовираження і на цій основі розвиток у кожного з них пізнавальних сил, соціальної активності, колективної діяльності, умінь знаходити, аналізувати, використовувати інформацію, удосконалювати її, або відкривати нове, і застосовувати у реальному суспільстві, що сприяє формуванню наукового світогляду, культури поведінки, позитивних людських якостей. Доведено, що основною функцією є функція управління творчим процесом у сфері державної політики. Але крім управлінської функції, слід звертати увагу на організаторську, виховну, навчальну, розвивальну та ін. Особлива увага приділена характеристикам компонентів середовища: наукового керівника, учня і систему оцінювання результатів науково-дослідницької роботи. Визначено, що при проведенні науково-дослідницької роботи в МАНі, ми торкаємось змісту і цілей, методів, засобів, організаційних форм діяльності. Вони взаємозв’язані, одне зумовлює інше, взаємодіють між собою, отже, утворюють цілісну сукупність, яка складається з вище названих елементів.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Остапчук М. Цілісна система науково-дослідницької роботи викладача ЗВО і учня як спосіб підготовки талановитої молоді (на прикладі Малої академії наук України / М. Остапчук // Інноватика у вихованні : зб. наук. пр. - Рівне : РДГУ, 2023. - Вип. 18. - С. 218-230.
Ключові слова: обдарованість, система, наукова, дослідницька робота, Мала академія наук України, елементи дидактичної системи, науковий керівник, учень.
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 374 Позашкільна освіта і підготовка. Подальша освіта (самоосвіта)
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра педагогіки, освітнього менеджменту та соціальної роботи
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 26 Груд 2023 10:14
Останні зміни: 26 Груд 2023 10:14
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12145

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу