Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПОРІВНЯННЯ ДИСТАНЦІЙНИХ ФОРМ НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС КОВІД-19 ТА ВОЄННОГО СТАНУ

Крижановська Т.І. та Крусь О.П. та Савченко Н.С. та Рудакова О.В. та Токуєва Н.В. (2023) ПОРІВНЯННЯ ДИСТАНЦІЙНИХ ФОРМ НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС КОВІД-19 ТА ВОЄННОГО СТАНУ. Наукові інновації та передові технології, 2023 (№11). с. 528-538.

[img]
Перегляд
Текст
Крижановська Т., Крусь О., Савченко Н., Рудакова О., Токуєва Н. _порівняння дист. навчання.pdf

Завантажити (380kB) | Перегляд

Анотація

В статті здійснено порівняльний аналіз дистанційних форм навчання у закладах вищої освіти України під час пандемії короновірусу COVID-19 та воєнного стану. Визначено, що дистанційна форма здобуття освіти – це індивідуалізований процес здобуття освіти, що відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників освітнього процесу в спеціалізованому середовищі, що функціонує на основі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій. До форм дистанційної освіти віднесено: дистанційне навчання за допомогою відеоконференцій; синхронний тип дистанційного навчання; асинхронний тип дистанційного навчання; гібридне дистанційне навчання. Проведено онлайн опитування науково-педагогічних працівників різних закладів вищої освіти з допомогою анкети, яка направлена на визначення використання педагогами основних видів електронних освітніх платформ під час COVID-19 та воєнного стану. Акцентовано увагу на тому, що під час пандемії першим застосунком, який почали використовувати освітяни був MOODLE, адже його використовували і до початку карантинних обмежень. Виявлено, що під час війни викладачі значно урізноманітнили використання електронних освітніх платформ та додатків в своїй професійній діяльності, адже цьому сприяли безкоштовні онлайн курси, які були організовані Міністерством освіти і науки України. Зроблено висновок, що педагоги, які вже отримали досвід впровадження дистанційного навчання у вишах під час пандемії короновірусу продовжили його розширювати і під час повномасштабного вторгнення. Однак слід зазначити, що в першому випадку це був початковий рівень, тоді як у другому – вже достатній, завдяки тому, що педагоги постійно підвищують свій рівень майстерності на різноманітних курсах, онлайн-тренінгах. Обґрунтовано, що під час війни викладачі переважно використовують гібридну (змішану) форму дистанційного навчання оскільки більшість студентів та викладачів покинули країну на початку масштабного вторгнення.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Порівняння дистанційних форм навчання у закладах вищої освіти України під час ковід-19 та воєнного стану / Т.І.Крижановська, О.П.Крусь, Н.С.Савченко, О.В.Рудакова, Н.В.Токуєва // Наукові інновації та передові технології. - 2023. - №11. - С. 528-538.
Ключові слова: освітній процес, дистанційне навчання, пандемія короновірусу, війна, електронні освітні платформи
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 37.0 Основні види та принципи освіти
Підрозділи: Інститут мистецтв > Кафедра історії, теорії музики та методики музичного виховання
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 11 Січ 2024 10:51
Останні зміни: 11 Січ 2024 10:51
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12278

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу