Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДНИЙ ТАНЕЦЬ НА ПОЛІССІ: РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛЕКСИКИ

Гордеєв В. (2020) УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДНИЙ ТАНЕЦЬ НА ПОЛІССІ: РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛЕКСИКИ. Інше thesis, Рівненський державний гуманітарний університет.

[img]
Перегляд
Текст
дис. Гордеєв В._24.07.2020.pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства за спеціальністю 26.00.01 – Теорія та історія культури (мистецтвознавство). Рівненський державний гуманітарний університет. ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Міністерство освіти і науки України. Івано-Франківськ, 2020.
Дисертацію присвячено дослідженню хореографічної лексики поліського регіону України в історико-культурній динаміці від архаїчних часів до сучасних стильових модифікацій. Висвітлюється коло питань, пов’язаних з джерелами жанрово-образного походження, етапами та умовами історико-географічної та етнографічної визначеності, сучасними формами збереження та розвитку, відповідності еволюції становлення національної системи філософських, естетичних, релігійних, міфологічних та інших уявлень про сутність буття, яка координується глибинною культурною національною традицією (національний образ світу).
Здійснені дефініції окремих термінів, зокрема «хореографічна лексика», «етнонаціональні архетипи руху», «національна і регіональна лексика».
Виявлені результати наукових досліджень хореографічної лексики українського народного танцю і специфіка його прояву у західнополіському етнорегіоні України. Акцентовано увагу на архетипічних образах української художньої культури, пов’язаної з культом природи, родинності, поклоніння божествам, небесним світилам. Визначено, що танець як форма суспільної активності, першопочатково був компонентом синкретичного дійства і в пластичній лексиці виявляв та висловлював основи сакрального світосприйняття, відігравав вирішальну роль в оцінці життєвих ситуацій.

Тип елементу: Дисертація (Інше)
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Гордєєв В.А. Український народний танець на Полісся: регіональні особливості лексики : дис. на здобуття наук. ступеня кандидата мистецтвознавства / В.А.Гордєєв, наук. кер. В.Г.Виткалов. - Рінве, 2020. - 230 с.
Ключові слова: український народний танець, хореографічна лексика, національний образ світу, фольклоризм, неофольклоризм
Тематика (за УДК): 7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 79 Видовищні мистецтва. Розваги. Ігри. Спорт > 793 Відпочинок та розваги громадськості. Мистецтво руху. Танці
Підрозділи: Художньо-педагогічний факультет > Кафедра хореографії
Художньо-педагогічний факультет > Кафедра івент-індустрій, культурології та музеєзнавства
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 05 Бер 2024 10:17
Останні зміни: 05 Бер 2024 10:17
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12739

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу