Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ВІЙНИ: АНАЛІЗ КОРЕНІВ ДИПЛОМАТИЧНИХ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ПРОТИРІЧ МІЖ РОСІЄЮ ТА УКРАЇНОЮ

Галуха Л.Ю. та Баличева Л.В. та Мураховська-Картунова О.О. (2024) ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ВІЙНИ: АНАЛІЗ КОРЕНІВ ДИПЛОМАТИЧНИХ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ПРОТИРІЧ МІЖ РОСІЄЮ ТА УКРАЇНОЮ. Актуальні питання у сучасній науці, 2024 (№5): 23. с. 1076-1089.

[img] Текст
ГАЛУХА_Історичні витокиі_Актуальні питання_5(23)-2024.pdf

Завантажити (314kB)

Анотація

Наміри російських окупантів на сьогоднішній день є очевидними: або Україна повертається під повний московський контроль, тобто стає багатовіковим колоніальним підданцем, або просто зникає. Збройні сили України наразі активно захищають українські землі від російських окупантів. Проте, важливим є розуміння кожним громадянином країни історичних витоків цього конфлікту, задля зміцнення національної єдності, підтримки української державності та протистояння ворогу. Метою статті було проаналізувати історичні передумови дипломатичних та територіальних конфліктів між росією та Україною та визначити їх вплив на початок війни у ХХІ столітті. У ході дослідження з’ясовано, що практична реалізація плану війни розпочалася ще з 14 серпня 2013 року, коли росія почала дискриміновувати український експорт на свою територію, зумисно завдаючи значних економічних збитків Україні. Проте, витоки трагічності сучасної воєнної ситуації беруть свій початок навіть не з 2014 року, а з глибинних часів розвитку Української державності і сягають Русі-України (Київської держави). Впродовж віків основною українсько- російських відносин було постійне протистояння українського народу планам росії приєднати (загарбати) Україну і включити її території до свого складу. Зумовлюючи руїну Козацької України московія використовувала український потенціал та історію задля свого укріплення та формування імперії зі статусом росії. Свою ж імперську політику спрямовувала на цілковите послаблення і поглинання українців, при цьому прививаючи усвідомлення меншовартості, згодом мусуючи соціалістичні ідеї, а потім більшовицьку ідеологію, що мали призвести до пригнічення практично всіх аспектів національно-духовного життя України. Проте українська спільнота щораз віднаходила потужності для національного відродження, а український національний рух продовжував залишатися впродовж століть протиставленням викликам російського імперського проєкту. Після здобуття незалежності Україною у 1991 році виникли нові проблеми, які були пов’язані з визначенням кордонів, поділом ресурсів та впливом на регіональні справи. Отже, російсько-українська війна має глибоке історичне коріння та триває вже протягом декількох десятиліть. З другого боку значне ослаблення України, що було спричинене корупцією, недбалим керівництвом та іншими негативними факторами, що тривали впродовж усього періоду її незалежності, створило сприятливі умови для агресивних дій росії та окупації частини її територій. Тому важливим завданням сьогодні є аналіз історичних факторів, формування і збереження національної ідентичності та відстоювання своїх кордонів.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Галуха Л.Ю. Історичні витоки війни: аналіз коренів дипломатичних та територіальних протиріч між росією та Україною / Л.Ю.Галуха, Л.В.Баличева, О.О.Маруховська-Картунова // Актуальні питання у сучасній науці. - 2024. - №5 (23). - С. 1076-1089.
Ключові слова: національна ідентичність, геополітичні стратегії, пострадянська геополітика, дипломатичні конфлікти, територіальні спори
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 32 Політика > 327 Міжнародні зв'язки. Світова політика. Міжнародні справи. Зовнішня політика
9 Географія. Біографії. Історія > 93 Історія > 930 Історична наука. Допоміжні історичні дисципліни
9 Географія. Біографії. Історія > 94 Загальна історія
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 04 Черв 2024 06:58
Останні зміни: 04 Черв 2024 06:58
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13527

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу