Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

«ПРОСВІТЯНСЬКІ ХАТИ» НА ВОЛИНІ: ОСОБЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ (1931-1939 рр.)

Давидюк Р.П. (2024) «ПРОСВІТЯНСЬКІ ХАТИ» НА ВОЛИНІ: ОСОБЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ (1931-1939 рр.). Інноватика у вихованні, 2024 (Т. 1): Вип. 19. с. 32-42. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Давидюк Р..pdf

Завантажити (4MB)

Анотація

У статті висвітлено обставини появи, форми діяльності та особливості співпраці з польською владою української культурно-освітньої організації «Просвітянська хата», осередки якої діяли з 1931 до 1939 р. по селах Волинського воєводства. Доведено, що «Просвітянські хати» репрезентували проурядові культурно-освітні практики українців у Західній Волині. Методологія дослідження базується на хронологічному, історико-культурному методах, а також методах аналізу і синтезу. Наукова новизна статті полягає у залучені до наукового обігу архівних документів, міжвоєнної періодики, що дозволило виокремити особливості функціонування «Просвітянських хат» як культурно-освітніх організацій при регіональній проурядовій партії Волинське українське об’єднання (ВУО). Активізація культурно-освітнього українського руху Західної Волині у 1920-х років була пов’язана з діяльністю повітових «Просвіт» та їх філій по селах. Після їх заборони у селах за сприяння польської воєводської влади почали виникати «Просвітянські хати». Основні форми їх роботи: розповсюдження українських книг, газет, підручників, відкриття бібліотек, проведення концертів, заснування драматичних гуртків, організація національних свят, а також підтримка ідей українсько-польського порозуміння. Доведено, що, незважаючи на труднощі і перешкоди, діяльність «Просвітянських хат» була важливим чинником збереження національної самосвідомості місцевих українців.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Давидюк Р. «Просвітянські хати» на Волині: особливості виникнення і діяльності (1931-1939 рр.) / Р.Давидюк // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 1. - С. 32-42.
Ключові слова: культура, освіта, Волинь, «Просвіта», «Просвітянська хата», Волинське українське об’єднання, Польща
Тематика (за УДК): 9 Географія. Біографії. Історія > 94 Загальна історія
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 14 Черв 2024 10:36
Останні зміни: 14 Черв 2024 10:36
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13749

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу