Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ЕМОЦІЙНО-ЕТИЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

Стельмашук Ж.Г. (2024) ЕМОЦІЙНО-ЕТИЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА. Інноватика у вихованні, 2024 (Т. 2): Вип. 19. с. 163-170. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Стельмашук Ж..pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

У статті на основі аналізу-психолого-педагогічних та нормативних джерел розкрито сутність понять «емоційний інтелект», «емоційна компетентність», «етична компетентність» та «емоційно-етична компетентність вчителя початкової школи».
З’ясовано, що в наукових доробках як зарубіжних, так і вітчизняних учених емоційно-етичну компетентність особистості розглядають як інтегроване поняття, що базується на змістових характеристиках емоційної та етичної компетентностей.
Встановлено, що емоційна компетентність є динамічною комбінацію поглядів, цінностей, знань про емоції, вміння вираження, розуміння, керування власними емоціями та емоційним станом учнів, особистих якостей, що формує здатність успішно організовувати освітній процес на емоційній основі, засадах емпатії, поваги, співпраці. Емоційний інтелект є базисною основою для її формування.
Уточнено, що етична компетентність педагога презентує рівень сформованості моральних цінностей і принципів особистості та проявляються в умінні реагувати в різних психолого-педагогічних ситуаціях без порушення норм педагогічної етики.
Доведено, що емоційно-етична компетентність вчителя закладу загальної середньої освіти є однією з фахових компетентностей та полягає в здатності усвідомлення особистісних відчуттів, почуттів та емоцій, потреб, керуванні власними емоційними станами; здатності до конструктивної та безпечної взаємодії з учасниками освітнього процесу.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Стельмашук Ж. Емоційно-етична компетентність вчителя початкової школи як психолого-педагогічна проблема / Ж.Стельмашук // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 2. - С. 163-170.
Ключові слова: компетентність, емоційна компетентність, етична компетентність, емоційно-етична компетентність, емоційний інтелект, вчителі початкової школи
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 373 Види загальноосвітніх шкіл
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет > Кафедра теорії і методики виховання
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 18 Черв 2024 10:52
Останні зміни: 18 Черв 2024 10:52
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13783

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу