Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ СВІТЛАНИ МАКСИМЮК У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ КАФЕДРИ ПЕДАГОГІКИ РІВНЕНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ГУМАНІТАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Шульгач М. (2024) ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ СВІТЛАНИ МАКСИМЮК У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ КАФЕДРИ ПЕДАГОГІКИ РІВНЕНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ГУМАНІТАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ. Інноватика у вихованні, 2024 (Т. 2): Вип. 19. с. 242-249. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Шульгач М..pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

У статті вперше проаналізовано життєвий і творчий шлях Світлани Петрівни Максимюк, виділено та обґрунтовано основні етапи розвитку її як педагога під час роботи на кафедрі педагогіки Рівненського державного гуманітарного університету.
Виокремлено й схарактеризовано науково-педагогічний доробок Світлани Петрівни та на цій основі визначено напрями її науково-педагогічної діяльності.
Схарактеризовано науково-теоретичні та методичні ідеї С. Максимюк у галузі педагогіки, що вплинули на розвиток теорії та практики вітчизняної освіти і виховання.
Проаналізовано її навчально-методичний посібник «Педагогіка» для здобувачів вищої освіти, який розкриває усю різновекторність педагогіки як науки, чинники впливу на розвиток шкільної освіти, репрезентує історичний аспект формування змісту освіти не тільки в Україні, а й за кордоном. Посібник містить теоретичні знання з дидактики, школознавства, теорії та методики виховання, методичної роботи вчителів та класних керівників, правильне використання форм, методів та інноваційних технологій роботи з класом.
Значну увагу в посібнику педагогиня звертає і на виховний аспект розвитку учня, а саме: на національно-патріотичне виховання, формування української душі, характеру, світогляду, цілісної особистості громадянина України. Теоретично обґрунтовує сутність понять самовиховання та перевиховання, розкриває шляхи підвищення рівня вихованості. Описує значення педагогічної спадщини видатних педагогів, творців педагогічних ідей В. О. Сухомлинського, А. С. Макаренка, Я. А. Коменського та інших.
Розкрито співпрацю вченої з вчителями шкіл міста Рівного та Рівненської області, проаналізовано вивчення передового педагогічного досвіду, що здійснювала С. Максимюк.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Шульгач М. Педагогічна діяльність Світлани Максимюк в контексті розвитку кафедри педагогіки Рівненського державного гуманітарного університету / М.Шульгач // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 2. - С. 242-249.
Ключові слова: С. Максимюк, педагогіка, кафедра педагогіки РДГУ, освітня і наукова діяльність викладача, педагогічна спадщина, передовий педагогічний досвід, заклад вищої освіти
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 18 Черв 2024 11:49
Останні зміни: 18 Черв 2024 11:49
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13786

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу