Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ВІЙНА ЯК ПЕРЕЖИВАННЯ: УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО ТА ЕСТЕТИЧНИЙ ДОСВІД В ЧАСИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

Шевчук К.С. (2023) ВІЙНА ЯК ПЕРЕЖИВАННЯ: УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО ТА ЕСТЕТИЧНИЙ ДОСВІД В ЧАСИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ. Наукові записки Національного університету "Острозька академія". Серія "Філософія", 2023 (№25). с. 3-8. ISSN 2312-7112

[img] Текст
Катерина_Шевчук_3-8.pdf

Завантажити (843kB)

Анотація

Творчість українських митців з початку повномасштабної російсько-української війни спрямована, передусім, на художньо-образне втілення першої реакції на події, які стали величезним викликом і шоком для суспільства. Їхні праці виконують важливу місію з осмислення пережитого й близького усім українцям досвіду, і, крім того, допомагають документуванню цього досвіду в художньо-образній формі. У статті буде зосереджено увагу на аналізі естетичного предмета та ролі естетичних цінностей у творчості українських митців в часи російсько-української війни, а також осмислено роль українського мистецтва у формуванні сучасної української ідентичності.
Російсько-українська війна досі триває. Українське мистецтво переживає сьогодні не найкращі часи. Однак, багато українських митців продовжують займатися своєю справою, – пишуть картини, вірші, музику, сценарії для театральних вистав або ж кінофільмів. Їхні праці є художньо-образним втіленням першої реакції на події війни, які стали величезним викликом і шоком для суспільства. Відтак, вони виконують важливу місію з осмислення пережитого й близького усім українцям досвіду, і, таким чином, виконують передусім терапевтичну роль, однак, крім того, допомагають документуванню і збереженню пережитого досвіду війни.
У статті буде зосереджено увагу на аналізі естетичного предмета та ролі естетичних цінностей у творчості українських митців в часи російсько-української війни. Буде також висвітлено питання співвідношення естетичної (мистецької) перспективи та соціально-політичного дискурсу, які в умовах війни виявляють ще більш тісний зв’язок, ніж зазвичай. І зокрема, осмислено роль українського мистецтва у формуванні сучасної української ідентичності.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Шевчук К. Війна як переживання: українське мистецтво та естетичний досвід в часи російсько-української війни / К.Шевчук // Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Філософія». - 2023. - № 25. - С. 3–8.
Ключові слова: мистецтво, війна, естетика, естетичний предмет, естетичні цінності, досвід, переживання, ідентичність
Тематика (за УДК): 2 Релігія. Теологія (богослов'я) > 28 Християнські церкви, секти, деномінації
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра філософії
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 19 Черв 2024 08:30
Останні зміни: 19 Черв 2024 08:30
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13790

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу