Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

СТАРООБРЯДНИЦЬКА ЦЕРКВА: АСПЕКТИ ЖИТТЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Мишков В. та Шамсутдинова-Лебедюк Т.Н. (2022) СТАРООБРЯДНИЦЬКА ЦЕРКВА: АСПЕКТИ ЖИТТЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Українознавчий альманах, 2022: Вип. 31. с. 113-117.

[img] Текст
Мишков В., Шамсутдінова-Лебедюк Т..pdf

Завантажити (816kB)

Анотація

У статті розкриваються певні аспекти життя українського старообрядництва в сучасних умовах. Зауважується, що старообрядництво сформувалося внаслідок глибоких морально-релігійних пошуків у російському й українському суспільствах XVII століття. За понад триста років свого існування воно виявило значний духовний потенціал, суспільні можливості та стало невід’ємною частиною українського соціуму.
Зі здобуттям Україною незалежності, старообрядці змогли відбудувати культові споруди, що були закриті за радянських часів, вільно відправляти та відвідувати богослужіння, відкривати недільні школи, відроджувати національні традиції тощо.
Сучасні старообрядці на теренах нашої держави виступають самодостатнім структурним елементом релігійної культури України, маючи значний потенціал не лише для власного збереження, а й для подальшого розвитку.
Сьогодні старообрядництво спрямоване на розширення своїх позакультових пріоритетів. У суспільному житті такими пріорітетами є благодійність, філантропія, просвітництво; у політичному – прагнення свободи совісті та співпраця з урядовими і громадськими інституціями; у культурному – сприяння духовному оздоровленню суспільства, розвитку національної культури; у релігійному – активне церковне життя.
Білокриницька митрополія старообрядницької церкви, яка була частиною російської православної старообрядницької церкви, одразу, після широкомасштабного вторгнення росії на нашу територію, зайняла патріотичну проукраїнську позицію та чітко заявила про засудження агресії росії проти України. Представники Білокриницької митрополії були активними учасниками супротиву російській агресії ще вісім років тому. Сьогодні вони також беруть участь у захисті незалежності України. Попри російське етнічне походження, старообрядці не мають зв’язків з ідеологією «руського міра», вони усвідомлюють себе частиною українського суспільства. Старообрядці займають чільне місце в суспільному, духовному і міжконфесійному житті та залишаються динамічною християнською конфесією й зміцнюють власні позиції в Україні.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Мишков В. Старообрядницька церква: аспекти життя в сучасних умовах / В.Мишков, Т.Н.Шамсутдинова-Лебедюк // Українознавчий альманах. - 2022. - Вип. 31. - С. 113-117.
Ключові слова: релігія, православ’я, старообрядництво, розкол, старовіри, старообрядницькі приходи, Білокриницька митрополія
Тематика (за УДК): 2 Релігія. Теологія (богослов'я) > 27 Загальна історія християнської церкви
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра філософії
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 19 Черв 2024 10:28
Останні зміни: 19 Черв 2024 10:28
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13794

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу