Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

СОЦІАЛІЗАЦІЯ ОБДАРОВАНИХ ДІВЧАТ ДОШКІЛЬНОГО ТА ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ В УМОВАХ ГЕНДЕРНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ

Шамсутдинова-Лебедюк Т.Н. та Полицяк Н. (2021) СОЦІАЛІЗАЦІЯ ОБДАРОВАНИХ ДІВЧАТ ДОШКІЛЬНОГО ТА ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ В УМОВАХ ГЕНДЕРНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ. Молодь і ринок, 2021 (№9): 195. с. 130-135.

[img] Текст
Полиця Н., Шамсутдінова-Лебедюк Т..pdf

Завантажити (375kB)

Анотація

У статті проведено аналіз теоретичних праць вітчизняних та зарубіжних фахівців щодо проблеми впливу гендерних стереотипів і диференціальної соціалізації на обдарованих дітей, зокрема дівчат. Зауважено, що породження стереотипів досить обмежує розвиток талантів і здібностей дівчат та хлопців, що звужує можливості у житті загалом. Здійснено актуалізацію проблем “зникаючої обдарованості” у дівчат і “подвійного ланцюга очікувань” в обдарованих дітей. На основі аналізу наукових праць окреслено вікові особливості обдарованих дівчат дошкільного та підліткового віку. Зазначається, що гендерна специфіка обдарованості, вираження і можливості особистості дівчат залишаються майже не вивченими. З’ясовано, що стереотипізація особливо шкідлива для обдарованих дітей.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Шамсутдинова-Лебедюк Т. Соціалізація обдарованих дівчат дошкільного та підліткового віку в умовах гендерної диференціації / Т.Шамсутдинова-Лебедюк, Н.Полицяк // Молодь і ринок. - 2021. - №9 (195). - С. 133-135.
Ключові слова: обдарованість; гендерні стереотипи; диференціальна соціалізація; “зникаюча обдарованість”; “подвійний ланцюг очікувань”
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 30 Теорія, методолія та методи суспільних наук. Соціографія
3 Суспільні науки > 31 Демографія, соціологія, статистика > 316 Соціологія
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра філософії
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 19 Черв 2024 11:18
Останні зміни: 19 Черв 2024 11:18
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13796

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу