Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КАТОЛИЦИЗМУ ВОЛИНСЬКОГО РЕГІОНУ КІНЦЯ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ

Булига (Панчук) І.І. (2022) ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КАТОЛИЦИЗМУ ВОЛИНСЬКОГО РЕГІОНУ КІНЦЯ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ. Українська полоністика, 2022: Т. 20. с. 70-77. ISSN 2786-636X

[img] Текст
Панчук І..pdf

Завантажити (327kB)

Анотація

У статті розкриваються основні тенденції розвитку католицизму Волинського регіону незалежної України. Констатовано, що нині Католицька церква в регіоні представлена Римо-Католицькою Церквою (РКЦ) та Українською Греко-Католицькою церквою (УГКЦ). Ренесанс католицизму, який розпочався у Волинському регіоні наприкінці 80-х – початку 90-х років ХХ століття хоча й на початковому етапі зберіг свої історично польські витоки, активно адаптувався до регіональних особливостей та все більше українізується. Установлено, що сучасні католицькі конфесії Волинського регіону – динамічні осередки, що будують свою діяльність, зважаючи на духовні потреби віруючих, орієнтуючись на духовні запити не лише віруючих з польським коренем, але й етнічних українців. Адже і РКЦ, і УГКЦ намагаються пропонувати своїм вірянам зрозумілі, сучасні форми долучення до божественного, спрямовані на пошук вирішення актуальних для рядового віруючого проблем: від соціальних до теологічних. Відтак сучасний католицизм у регіоні відповідає духовним запитам не лише польської нацменшини, але й українців, котрі шукають свою дорогу до Храму. Багато з них обирають саме греко-католицизм як виразника національної церкви. Доведено, що з початком повномасштабного вторгнення на територію України РФ, католицькі конфесії беруть активну участь у волонтерській роботі, працюють із внутрішньо переміщеними особами, займаються доставкою гуманітарних вантажів із сусідньої Польщі. Католицькі конфесії регіону застосовують різноманітні форми й методи євангелізації та соціогуманітарної діяльності. Робота католицьких місій спрямована до соціально незахищених, знедолених груп населення, а з початком повномасштабного російського вторгнення на територію України опіка відбувається й над внутрішньо переміщеними особами.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Панчук І.І. Тенденції розвитку католицизму Волинського регіону кінця ХХ - початку ХХІ століття / І.І.Панчук // Українська полоністика. - 2022. - Т. 20. - С. 70-77.
Ключові слова: католицизм, віруючий, Волинський регіон, Римо-Католицька церква, Українська Греко-Католицька Церква
Тематика (за УДК): 2 Релігія. Теологія (богослов'я) > 27 Загальна історія християнської церкви
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра філософії
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 01 Лип 2024 12:09
Останні зміни: 01 Лип 2024 12:09
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13861

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу