Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПРОБЛЕМА ДОБРА І ЗЛА ЯК ПОШУК НОВИХ ЕТИЧНИХ ІСТИН У НАУКОВІЙ СПАДЩИНІ ГЕОРГІЯ БАЛЛА

Михальчук Н.О. (2018) ПРОБЛЕМА ДОБРА І ЗЛА ЯК ПОШУК НОВИХ ЕТИЧНИХ ІСТИН У НАУКОВІЙ СПАДЩИНІ ГЕОРГІЯ БАЛЛА. Гуманний розум, 2018. с. 106-110.

[img] Текст
Михальчук Н.О..pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

В статті проблема добра і зла розглядається з точки зору пошуку нових етичних істин у науковій спадщині Георгія Балла. Зазначено, що, виходячи з філософії Георгія Балла, одним із критеріїв добра є досягнення людиною успіху у процесі життєдіяльності, адже, з одного боку, успіх сам по собі – це вже добро. З іншого боку, якщо ми самі досягаємо успіху, який в екзистенційній парадигмі буття є добром, ми тим самим, навіть не бажаючи цього, робимо добро іншим людям. Другий, не менш важливий критерій добра, – це «внесок особи у буття, до якого вона, так чи інакше, залучена». Цей внесок сам Георгій Балл вважає «космічним», адже такий внесок «несе у світ добро, істину і красу». І, нарешті, третій критерій добра – це збагачення себе як особистості, постійна робота з метою самовдосконалення та саморозвитку, що в глобальному сенсі збагачує культуру всього людства, і тоді ці «внески до різних рівнів буття й модусів культури будуть гармонійно узгоджені один з одним»/

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Михальчук Н.О. Проблема добра і зла як пошук нових етичних істин у науковій спадщині Георгія Балла / Н.О. Михальчук // Гуманний розум : [зб. наук. пр. за матеріалами круглого столу «Проблема добра і зла у науковій спадщині Г.О. Балла» (24 трав. 2018 р.)] / за ред. В.Л.Зливков, О.В. Завгородня, упоряд. С.О. Лукомська, О.В. Котух. – Київ, 2018. – С. 106-110.
Ключові слова: добро, зло, етичні істини, успіх, внесок особи у буття, екзистенційна парадигма буття, модуси культури.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 17 Філософія моралі. Етика. Практична філософія
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра практики англійської мови
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 08 Лип 2024 13:11
Останні зміни: 08 Лип 2024 13:11
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13918

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу