Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ

Микитин Т.М. (2019) СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ. Збалансоване природокористування, 2019 (№4). с. 100-106.

[img] Текст
СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ НАЦІОНАЛЬНИХ.pdf

Завантажити (1MB)

Анотація

В Україні станом на 01.01.2020 р. створено 52 Національні природні парки, які у своїй роботі керуються «Проєктом організації території національного природного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів», який розробляється на основі Наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. У цьому документі вказано, що «Основними завданнями Проєкту організації території є: визначення стратегії розвитку парку на десять років», а також «визначення відповідно до стратегії та на її виконання конкретних ефективних заходів з розвитку парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів на п’ять років». Вперше до управління природоохоронними територіями застосовуються поняття стратегія, план реалізації стратегії. Аналіз роботи національних природних парків вказує на те, що парки, при обмежених фінансових ресурсах, мають вибрати для себе перспективні напрями і чітко рухатись для досягнення поставленої мети. Розглянуто основні положення стратегічного планування з урахуванням специфіки об’єкта планування — національного природного парку. Запропоновано алгоритми розробки стратегії розвитку національного природного парку з урахуванням концепції збалансованого розвитку. Розробка Проєкту організації національного природного парку, в основі якого використаний стратегічний підхід, допоможе адміністрації парку, стейкхолдерам сконцентрувати свої зусилля на певних напрямах, що, своєю чергою сприятиме збереженню об’єктів природно-заповідного фонду, поліпшить доступність туристів, природолюбів до надбань парку, поліпшить матеріально-технічний стан парку та забезпеченість фінансовими ресурсами.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Микитин Т.М. Стратегічне управління розвитком національних природних парків: теоретичний аспект / Т.М. Микитин // Збалансоване природокористування. - 2019. - №. 4. - С. 100-106.
Ключові слова: Національний природний парк, стратегія, місія організації, стратегічні цілі, стратегічне управління, план реалізації стратегії
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 33 Економіка. Економічна наука > 338 Економічне становище. Економічна політика. Управління та планування в економіці. Виробництво. Послуги. Ціни
Підрозділи: Факультет документальних комунікацій, менеджменту, технологій та фізики > Кафедра менеджменту
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 25 Лип 2024 12:57
Останні зміни: 25 Лип 2024 12:57
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14129

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу