Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПРІОРИТЕТНІ ЗАСАДИ СТРУКТУРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Пелех О.Б. (2021) ПРІОРИТЕТНІ ЗАСАДИ СТРУКТУРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ. Вісник соціально-економічних досліджень, 2021 (№1): (76). с. 33-45.

[img] Текст
ПРІОРИТЕТНІ ЗАСАДИ СТРУКТУРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ .pdf

Завантажити (699kB)

Анотація

У статті визначено засади структурного регулювання національної економіки в найближчій перспективі у формі реструктуризації. Досліджено завдання суб’єктів структурної політики на мікро-, макро- і мезорівнях. За результатами структурно-темпорального аналізу, проведеного у попередніх працях авторки, виділено чотири цільові напрями: загальні показники, секторально-галузевий розвиток і розвиток продуктивних сил, експорт-імпорт товарів і послуг, оплата праці та міжнародна трудова міграція. Сформовані цілі узагальнено у вигляді трьох домінант розвитку: націленість на економічне зростання, стабілізація структурно-просторового та часового розвитку, вирівнювання рівнів розвитку. Означено, що у найближчій та середньостроковій перспективі Україна повинна скористатися власними конкурентними перевагами і розвивати галузі, в яких має здобутки на внутрішньому і світовому ринках: сільське господарство та переробна промисловість, легка і меблева промисловість, інформаційні технології, виробництво і продаж зброї. Запропоновано розробити та реалізувати цільові комплексні програми, подібні до тих, які впроваджують з метою здійснення регіонального структурного розвитку спільноти в країнах – членах Європейського Союзу: загальнодержавні програми – «Інтелектуальний розвиток», «Інфраструктура та навколишнє середовище», підтримка регіонів, «Розвиток освіти знань»; низку регіональних програм – підтримка науково-дослідної діяльності, підприємництва, діяльності, пов’язаної з дорожньою та залізничною інфраструктурою, муніципальним управлінням, ревіталізацією, інфраструктурою охорони здоров’я та соціальними послугами тощо. Для реалізації програм та цілей запропоновано застосовувати інструменти «мʼякого» та «жорсткого» впливу.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Пелех О.Б. Пріоритетні засади структурного регулювання національної економіки України / О.Б. Пелех // Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. пр. - Одеса : Одес. нац. економ. ун-т. - 2021. - № 1 (76). - С. 33-45.
Ключові слова: Структурна політика, реструктуризація, цілі структурної політики, структурні дисбаланси, цільові програми розвитку
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 33 Економіка. Економічна наука > 338 Економічне становище. Економічна політика. Управління та планування в економіці. Виробництво. Послуги. Ціни
Підрозділи: Факультет документальних комунікацій, менеджменту, технологій та фізики > Кафедра менеджменту
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 30 Лип 2024 09:32
Останні зміни: 30 Лип 2024 09:32
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14164

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу