Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ ВІД ПОЧАТКУ XXІ CТ.

Пелех О.Б. (2021) ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ ВІД ПОЧАТКУ XXІ CТ. Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, 2021 (№1): (9). с. 371-385.

[img] Текст
ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ .pdf

Завантажити (2MB)

Анотація

У статті обґрунтовано необхідність вивчення структурної динаміки національного експорту та імпорту й оцінено структурні зміни зовнішньоекономічної діяльності України. Доведено, що від початку XXІ ст. існувало дві повноцінні хвилі зростання та спадання експорту й імпорту. Перша – стабільне та стрімке зростання обсягів експорту й імпорту, яке завершилося зниженням зовнішньої торгівлі в період кризи 2009 р. Наступною хвилею стало зростання обсягів імпорту та експорту, що зумовлене сприятливими умовами на зовнішніх ринках і перервалося політичним чинником – початком війни у 2014 р. Ознаки нової хвилі піднесення українського імпорту/експорту почалися з 2016 р. Ще на початку 2000-х років, у період відносної стабільності експорту та імпорту, сформувались умови для випереджувального зростання імпорту. Резерви поліпшення сальдо зовнішньої торгівлі вичерпались у 2005 р. Відносно сприятлива кон’юнктура для товарів українського експорту, хоч і забезпечувала приріст зовнішніх надходжень, проте виробничі можливості галузей-експортерів вичерпалися. Відтак зовнішня торгівля в Україні набула характеру здебільшого одностороннього зв’язку. Якщо частка імпорту все ж залишалася приблизно на одному рівні, то в останні роки навіть зросла. Як результат, маємо майже 50 % валового внутрішнього продукту (ВВП). Це свідчить про високий рівень відкритості української економіки, важливість міжнародної торгівлі для її потреб і зростаючу залежність від зовнішніх чинників. У дослідженні виокремлено комплекс чинників такої динаміки імпорту та експорту: економічні й політичні, зовнішні та внутрішні. Зокрема, останнє падіння обох показників пояснено зміною зовнішньоекономічних пріоритетів України. Виокремлено ключовий чинник змін зовнішньоекономічних пріоритетів України, який дав поштовх дії інших чинників, як-от події в Криму та на Сході України. Для детальнішого розуміння й зіставлення структурних змін зовнішньоекономічної діяльності України зроблено аналогічний аналіз цих процесів у Польщі, результати якого свідчили не на користь України.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Пелех О.Б. Особливості розвитку зовнішньої торгівлі України від початку XXI cт. / О.Б. Пелех // Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. - 2021. - № 1 (9). - С. 371-385.
Ключові слова: Зовнішньоекономічна діяльність, експорт, імпорт, зовнішня торгівля, торговельне сальдо балансу, валовий внутрішній продукт
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 33 Економіка. Економічна наука > 338 Економічне становище. Економічна політика. Управління та планування в економіці. Виробництво. Послуги. Ціни
Підрозділи: Факультет документальних комунікацій, менеджменту, технологій та фізики > Кафедра менеджменту
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 30 Лип 2024 10:02
Останні зміни: 30 Лип 2024 10:02
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14165

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу