Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

РЕФОРМА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ КУЛЬТУРНИХ ОЗНАК

Шворак А.В. та Виткалов В.Г. (2024) РЕФОРМА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ КУЛЬТУРНИХ ОЗНАК. Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку, 2024: Вип.48. с. 549-558. ISSN 2411-1546

[img] Текст
Шворак А. , Виткалов В.Г..pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

Акцентується увага на вирішальній ролі культури у формуванні правової та демократичної держави в Україні. Стверджується, що культура, охоплюючи як матеріальну, так і духовну спадщину, відіграє ключову роль у розбудові громадянського суспільства та сприяє конкурентоспроможному й орієнтованому на майбутнє розвитку країни. Нещодавній сплеск культурного виробництва та соціальної активності став невід‘ємною частиною переходу України до громадянської ідентичності, заснованої на спільних цінностях, і відіграв важливу роль у протидії російським культурним наративам. Центральне місце в цьому посідає вплив культурної активності на процеси децентралізації в Україні. Культурні ініціативи, особливо в постраждалих від війни регіонах, відіграють важливу роль у формуванні суб‘єктності місцевих громад, зміцненні згуртованості громад та відіграють значну роль у програмах місцевого розвитку. Наголошується на зміні сприйняття культури як рушійного чинника економічного зростання України, а сектор креативних індустрій стає каталізатором інновацій, створення робочих місць та внеску у ВВП. Реформа децентралізації, розпочата у 2014 р., призвела до проблем справедливого розподілу культурних ресурсів та споживання, особливо між міськими центрами та сільськими районами. Йдеться й про виклики та успіхи культурної реформи в різних громадах, імплементацію оновленого Закону України «Про культуру» та роль громадських організацій у розвитку міст, наголошується на необхідності стратегічного підходу до управління культурними процесами та моделями фінансування, висвітлюючи диспропорції у розподілі фінансування та боротьбу культурних інституцій за адаптацію до нових економічних умов.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Шворак А.В. Реформа місцевого самоврядування в контексті збереження регіональних кльтурних ознак / А.В. Шворак, В.Г. Виткалов // Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку : наук. зб. - Рівне : РДГУ, 2024. - Вип. 48. - С. 549-558.
Ключові слова: децентралізація, Україна, громадянське суспільство, культурна активність, реформа місцевого самоврядування, фінансування культури, Закон України «Про культуру», регіональні культурні практики, культурна спадщина, стратегічне планування.
Тематика (за УДК): 0 Загальний відділ > 00 Загальні питання науки та культури
Підрозділи: Художньо-педагогічний факультет > Кафедра івент-індустрій, культурології та музеєзнавства
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 22 Серп 2024 07:48
Останні зміни: 22 Серп 2024 07:49
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14319

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу