Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПРИРОДНИЙ КАПІТАЛ ЯК ОБ’ЄКТ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Юхименко-Назарук І.А. та Сьомак О.М. (2019) ПРИРОДНИЙ КАПІТАЛ ЯК ОБ’ЄКТ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки", 2019 (№4): Т.1. с. 52-64.

[img] Текст
ПРИРОДНИЙ КАПІТАЛ.pdf

Завантажити (584kB)

Анотація

У видобувній галузі відбуваються постійні зміни, у зв’язку з тим, що даний сектор економіки не стоїть на місті. Змінюються підходи до обліку специфічних об’єктів даної галузі. Бухгалтерський облік природних ресурсів та природокористування є маловивченою і малодослідженою областю. Саме тому розробка теоретико-практичних підходів до бухгалтерського обліку у видобувному секторі економіки є пріоритетною задачею на сучасному етапі і являється важливим напрямом наукового пошуку. В статті проаналізовано підходи до визначення понять природні ресурси та природокористування. Встановлено основні стадії природокористування та особливості бухгалтерського обліку на кожній з них. Досліджено об’єкти бухгалтерського обліку, які можливі на підприємствах видобувних галузей на передрозвідувальній, пошуково-розвідувальній, підготовчій до видобутку, видобувній, переробній та завершальній стадіях. У статті зазначається, що до особливостей природних ресурсів слід віднести те, що після видобутку вони стають матеріальними (складськими) запасами, а також слід зазначити, що запаси природних ресурсів не відновлюються. Тому природні ресурси ще називають «виснажувані активи». В балансі природні ресурси відображають як довгострокові (позаоборотні) активи («Запаси вугілля», «Запаси нафти й газу»). Природні ресурси мають наступні риси, які відповідають основним засобам : матеріальну форму; використовуються у процесі виробництва; очікуваний строк використання більше одного року; здатні приносити економічні вигоди.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Юхименко-Назарук І.А. Природний капітал як об’єкт бухгалтерського обліку / І.А. Юхименко-Назарук, О.М. Сьомак // Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки". - 2019. - № 4, т. 1. - С. 52-64.
Ключові слова: Природні ресурси, природокористування, стадії природокористування, об’єкти бухгалтерського обліку
Тематика (за УДК): 6 Прикладні науки. Медицина. Техніка. Сільське господарство > 65 Керування підприємствами. Менеджмент. Організація виробництва, торгівлі, транспорту, зв'язку, поліграфії > 657 Бухгалтерія. Бухгалтерський облік. Рахівництво
Підрозділи: Факультет документальних комунікацій, менеджменту, технологій та фізики > Кафедра менеджменту
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 10 Вер 2024 13:08
Останні зміни: 10 Вер 2024 13:09
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14412

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу