Цапун Р.В. (2021) ЗВИЧАЇ ТА ОБРЯДИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВИПІКАННЯМ КОРОВАЮ, В C. БУДИЧАНИ ЧУДНІВСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Музика в діалозі з сучасністю: освітні, мистецтвознавчі, культурологічні студії, 2021. с. 354-359. ISSN 978-966-602-326-4
![]() |
Текст
Цапун Р. В..pdf Завантажити (2MB) |
Анотація
Серед безлічі весільних обрядів, магічних дій та ритуалів, які мають ще дохристиянське коріння, до нас дійшли лише найживучіші. Таким є обряд випікання короваю, який займає особливе місце в структурі традиційного весільного обряду. У статті присвячена увага особливостям випікання короваю, як головного символу українського весілля. На основі власних етнографічних польових записів, опублікованих джерел і даних наукової літератури авторка реконструювала частину весільного обряду випікання короваю с. Будичани Чуднівського р-ну Житомирської обл. (Середнє Полісся). Ще донедавна весільний коровай належав до таких атрибутів, з допомогою яких укладався шлюб. Нині обрядові дії, пов’язані з його виготовленням, перебувають на стадії зникнення та забуття. Втрачається первісне смислове та символічне значення короваю.
Тип елементу: | Стаття |
---|---|
Додаткова інформація (бібліографічний опис): | Цапун Р.В. Звичаї та обряди, пов’язані з випіканням короваю, в с. Будичани Чуднівського району Житомирської області / Р.В. Цапун // Музика в діалозі з сучасністю: освітні, мистецтвознавчі, культурологічні студії : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. - Київ : КНУКіМ, 2021. – С. 354-359. |
Ключові слова: | весільний коровай, обряд, звичай. |
Тематика (за УДК): | 3 Суспільні науки > 39 Етнологія. Етнографія. Звичаї. Традиції. Спосіб життя. Фольклор > 392 Звичаї, традиції в особистому житті |
Підрозділи: | Факультет музичного мистецтва > Кафедра музикознавства, фольклору та музичної освіти |
Користувач, що депонує: | Unnamed user with username Marchuk |
Дата внесення: | 11 Лют 2025 11:39 |
Останні зміни: | 12 Лют 2025 10:43 |
URI: | http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/16786 |
Необхідні дії (обов’язкова авторизація)
![]() |
Перегляд елементу |