Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

Особливості формування рефлексивних умінь студентів в ході оркестрового музикування

Фіськов Г.М. (2022) Особливості формування рефлексивних умінь студентів в ході оркестрового музикування. Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя, 2022 (Вип.14). с. 111-115.

[img]
Перегляд
Текст
Фіськов Г.М..pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

Заключна роль у формуванні рефлексивності особистості належить педагогу і, відповідно, тим формам і методам навчання, які він застосовує в педагогічному процесі. Дана діяльність детермінує розвиток самосвідомості шляхом формування психо- педагогічних ціннісних установок, понять, орієнтацій та ідей. Особистість у такій площині дослідження виступає як передумова і результат змін, що спричиняє суб’єкт своєю діяльністю у мотиваційно-смислових утвореннях, взаємодіючи з феноменологічними принципами. В оркестровому колективі, співпрацюючи з іншими оркестрантами і піддаючись впливу оточення, відбувається перетворення особистих переконань і формування індивіда як особистості. Таким чином, індивід, що сприймає музичний матеріал, повинен розглядатися не ізольовано, а як суб’єкт міжособистісних відносин у творчому оркестровому колективі. Відтак, у процесі оркестрового музикування в оркестрантів на початковому етапі опанування музичним матеріалом переважає спрямованість безпосередньо на процес і результат групової діяльності з яскраво вираженою експресивною орієнтацією. В ході таких систематичних занять, які стимулюють не тільки технічно-інструментальну, а й експресивну орієнтацію, спостерігається не лише відображення музичних творів у свідомості музиканта, а й відбувається формування конкретного змісту художньо-виконавської діяльності оркестрового музикування. Звідси ми можемо констатувати факт тісного взаємозв’язку індивідуальних комунікативних характеристик з рефлексивними особливостями особистісних якостей, що формуються у студентському оркестровому колективі.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Фіськов Г.М. Особливості формування рефлексивних умінь студентів в ході оркестрового музикування / Г.М.Фіськов // Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя: зб. наук. пр. - Рівне: Волинські обереги, 2022. - Вип. 14. - С. 111-115.
Ключові слова: рефлексія, особистість, оркестр, колектив.
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 378 Вища освіта. Університети. Підготовка наукових кадрів
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 78 Музика
Підрозділи: Інститут мистецтв > Кафедра народних інструментів
Користувач, що депонує: Наталія Гуменюк
Дата внесення: 01 Бер 2023 08:02
Останні зміни: 01 Бер 2023 08:02
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/10863

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу