Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

АНЕКСІЯ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ МОСКОВСЬКИМ ПАТРІАРХАТОМ 1686 РОКУ

Кравчук Н. (2022) АНЕКСІЯ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ МОСКОВСЬКИМ ПАТРІАРХАТОМ 1686 РОКУ. Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2022: Вип. 34. с. 25-29. ISSN 2519-1942

[img]
Перегляд
Текст
Кравчук Н..pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

У статті на основі аналізу джерельної бази та історіографічного доробку вчених реконструйовано основні етапи анексії Київської митрополії Московським патріархатом. Метою дослідження є обґрунтування незаконної анексії Київської митрополії та аналіз історичних чинників, котрі цьому сприяли. Використано різні методи дослідження та методологічні принципи, звернення до яких обумовлено комплексним підходом до висвітлення складного спектра питань, що увиразнюють становище Київської митрополії та фактори що призвели до інкорпорації Київської митрополії Московським патріархатом й цілковитої анексії її канонічної території. Оскільки в основу дослідження покладено проблемно-хронологічний підхід, то найбільш застосовуваними методами вивчення проблеми стали хронологічний, синхронний та актуалізації. У ході написання статті, автор дійшов до висновку, що передача Київської митрополії Московській патріархії була незаконною, суперечила церковним канонам та правилам та відбулася суто через політичні та економічні чинники.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Кравчук Н. Анексія Київської митрополії Московським патріархатом 1686 року / Н. Кравчук // Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії : зб. наук. пр. Рівнен. держ. гуманіт. ун-ту. - Вип. 34. - Рівне : РДГУ, 2022. - С. 25-29.
Ключові слова: митрополія, патріархія, канони, собор, єпархія, інтронізація
Тематика (за УДК): 2 Релігія. Теологія (богослов'я) > 27 Загальна історія християнської церкви
3 Суспільні науки > 34 Право. Юриспруденція > 341 Міжнародне право
9 Географія. Біографії. Історія > 94 Загальна історія
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 26 Трав 2023 09:00
Останні зміни: 26 Трав 2023 09:00
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11258

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу