Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

КОНЦЕПТ «ВІЙНА» В ІНДИВІДУАЛЬНО-АВТОРСЬКІЙ КАРТИНІ СВІТУ ЛІНИ КОСТЕНКО

Совтис Н.М. та Волос Н. та Сойко М. (2023) КОНЦЕПТ «ВІЙНА» В ІНДИВІДУАЛЬНО-АВТОРСЬКІЙ КАРТИНІ СВІТУ ЛІНИ КОСТЕНКО. Актуальні питання гуманітарних наук, 2023 (Т. 5): Вип. 60. с. 82-87. ISSN 2308-4855, 2308-4863

[img]
Перегляд
Текст
Совтис Н., Волос Н., Сойко М..pdf

Завантажити (4MB) | Перегляд

Анотація

У статті з урахуванням лінгвокультурологічного підходу досліджено особливості функціювання концепту «війна» в індивідуально-авторській мові творів Ліни Костенко. Зосереджено увагу на семантиці сучасних варіантів трактування поняття війна. З’ясовано, що концепт війна є більш поширеним об’єктом наукового вивчення гуманітарних досліджень, ніж концепт мир, та насьогодні розглянуто в етнолінгвістичній і лінгвоконцептологічній площинах. У розвідках з позиції лінгвокультурологічного підходу закцентовано увагу на виокремленні суттєвих ознак поняття, що залежать від культури етносу та реалізації в мовленні фактів історії, психології, соціології й інших наук. Як суспільно-політичне явище концепт війна знаходить своє відображення в кожній національно-мовній та індивідуально-мовній картинах світу. Базова лексема війна лежить в основі лексико-семантичного поля «війна» і є головним репрезентантом цього концепту. Визначено, що номінативне поле концепту війна в текстах Ліни Костенко вербалізоване ядерними лексемами-номенами війна, військо, військовий, воєнний. Найчастотніші ключові слова відтворюють концептуальні семантичні змісти: війна – це смерть, несправедливість, руїна, горе, втрати тощо. У текстах виокремлено зображення війни як природного явища з глибоким культурним корінням. Установлено зв’язки концепту війна із близькими за семантикою концептами мовної картини світу нашого народу, тобто субконцептами на зразок битва, бій, ворог тощо. Вони належать до асоціативного поля концепту війна, оскільки їх об’єднує сема ’протистояння сторін’. Взаємозв’язок сучасності та історії засвідчує, що мовотворчість поетеси є художньою картиною світу, складним синтезом мови та культури. Концепт війна в мовній картині світу творів Ліни Костенко має розгалужене номінативне поле та об’єднує індивідуально-авторські смисли та народні уявлення. Упродовж історії змінювалися вороги українського народу, що відобразилося в поезіях: турецько-татарська навала, польська зрада, російський гніт та агресія. Саме тому концепт війна стає маркером епохи та сьогодення, а концепт свобода є відображенням сутності українця та України.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Совтис Н. Концепт "Війна" в індивідуально-авторській картині світу Ліни Костенко / Н. Совтис, Н. Волос, М. Сойко // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвуз. зб. наук. пр. молодих вчених Дрогоб. держ. пед. ун-ту ім. І. Франка / [ред.-упоряд. М. Пантюк, А. Душний, В. Ільницький, І. Зимомря]. – Дрогобич, 2023. – Вип. 60. - Том 5. - С. 82-87.
Ключові слова: концепт війна, лінгвокультурологічний підхід, індивідуально-авторська мовна картина
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 32 Політика > 321 Форми політичної організації. Держава як політична влада
3 Суспільні науки > 35 Державне адміністративне управління. Військова справа > 355 Військова справа в цілому
8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 81 Лінгвістика. Мовознавство. Мови
Підрозділи: Факультет української філології > Кафедра української мови
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 14 Черв 2023 08:22
Останні зміни: 19 Жов 2023 08:51
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11323

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу