Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ТА КОНСТРУКТИВНОГО РОЗВ’ЯЗАННЯ КОНФЛІКТІВ У ПІДЛІТКОВИХ КОЛЕКТИВАХ

Михайлова Т. та Павелків Р.В. (2021) ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ТА КОНСТРУКТИВНОГО РОЗВ’ЯЗАННЯ КОНФЛІКТІВ У ПІДЛІТКОВИХ КОЛЕКТИВАХ. Студентський дайджест, 2021 (Вип.3). с. 83-86.

[img]
Перегляд
Текст
Михайлова Т., Павелків Р.В..pdf

Завантажити (2MB) | Перегляд

Анотація

Підлітковий вік як складний етап переходу від дитинства до дорослого віку – це період формування протиріч між ставленням до себе та ставленням дозначущих оточуючих, прагненням до самоствердження та неможливістю це зробити, не обмежуючи інтереси інших, прагненням до ідеалів і несприйняттям прямих вказівок та порад щодо їх досягнення. Найчастіше конфліктними підлітками є егоцентричні особистості, що надміру сконцентровані на власній особі. Це проявляється у почутті власної винятковості і переоцінці своїх здібностей, завищеній самооцінці. Така поведінка часто є причиною виникнення конфліктних ситуацій. Зокрема, у школах конфлікти серед учнів бувають надзвичайно серйозними. Конфліктна поведінка включає два аспекти: по-перше, вона має тенденцію до розширення конфлікту, посилення емоційного стану; по-друге, це сприймання конфліктної ситуації за допомогою зворотного зв'язку, що допомагає більш повно знайти рішення для подолання конфлікту. Конфлікт у підліткових колективах є наслідком зіткненням протилежних поглядів, цілей, інтересів, позицій чи точок зору підлітків – суб'єктів взаємодії. Це умова для розв’язання групових конфліктів та подальшого його розвитку. Конфлікт серед підлітків можна визначити як міжособистісний. Залежно від результату конфлікт може бути конструктивним. Конструктивні конфлікти пов’язані із суперечностями, розбіжностями та боротьбою з основними проблемами.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Михайлова Т. Шляхи запобігання та конструктивного розв'язання конфліктів у підліткових колективах / Т. Михайлова; наук. кер. Р.В. Павелків // Студентський дайджест : зб. наук. матеріалів здобувачів вищої освіти. – Рівне : РДГУ, 2021. – Вип. 3. - С. 83-86.
Ключові слова: підлітковий вік, конфліктні підлітки, попередження та запобігання конфліктам в колективі.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 371 Організація системи освіти та виховання. Шкільна організація
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра вікової і педагогічної психології
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 20 Вер 2023 13:06
Останні зміни: 20 Вер 2023 13:06
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/11710

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу